18 maart – Herdenking Çanakkale strijd

canakkale In Turkije is er veel aandacht voor 18 maart. Ook in Nederland staan diverse Turkse organisaties stil bij deze dag, maar weten we eigenlijk wel wat we precies herdenken?

18 maart 1915, WOI is aan de gang en Turkije is omringd door de geallieerden. Ook Çanakkale levert een enorme strijd. Turkije staat er slecht voor. Met nog weinig munitie probeert Çanakkale te overleven.
De geallieerden zijn van plan de stad binnen te vallen via de kleinste doorgang op zee. Admiraal John de Robeck heeft 16 gevechtsschepen onder zijn leiding en is via zee op weg naar Çanakkale. Wat de geallieerden niet weten zijn de mijnen die liggen in de zee. Nadat 5 schepen zijn gezonken door de mijnen besluiten de geallieerden Turkije niet binnen te vallen via de zee. In plaats hiervan besluiten de geallieerden de soldaten los te laten in Gelibolu om via die weg toch de strijd te kunnen overwinnen. Het lukt de soldaten van de geallieerden ook niet om via het vaste land Çanakkale binnen te vallen. De Turken leveren een moeilijke strijd met weinig munitie. Sindsdien is 18 maart een belangrijke herdenkingsdag in Turkije.

Een misverstand is dat 18 maart de dag is dat de oorlog ten einde kwam. 18 maart gaat alleen over de overwinning van Çanakkale.

Comments

  1. says

    Helemaal niet ik zou zeggen eigen schuld. Hadden ze maar niet met verschillende landen één land moeten aanvallen wat een jackhalzen! Daarom vind ik het persoonlijk een homo streek van al die landen en ik vind Turkije een echte heroische land en volk!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *