40-urige werkstraf geëist voor discriminatie van Turken

Constantijn Kusters (NVU)

Constantijn Kusters (NVU)

Tijdens een demonstratie op 28 mei 2011 in Eschede van de NVU  (extreemrechtse partij) zijn er beledigende teksten gescandeerd en ook beledigende beelden laten zien.

Tegen de voorzitter van de partij, Constant Kusters(41) is dinsdag een taakstraf geëist van 40 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 weken. De zaak werd behandelt wegens discriminatie van Turken en andere buitenlanders. Constant Kusters en zijn mededemonstranten hebben onder andere ‘Nederland voor Nederlanders, eigen volk eerst’ en ‘Ali B en Mustafa, ga toch terug naar Ankara’ geroepen. ‘Europa was, is en blijft een continent van het blanke ras, dus willen wij alle nationale staten in Europa oproepen, gemeenschappelijk het hoofd te bieden aan het probleem van vervreemding’ ,aldus Kusters.

Volgens het OM heeft hij  bevolkingsgroepen beledigd en heeft hij aangezet tot discriminatie. Daarbij is volgens het OM de grens van de vrijheid van meningsuiting overschreden. Het OM legde de Arnhemmer Kusters en Michael B. (37) en Robert Jan K. (40) uit Purmerend ten laste dat zij vlaggen droegen met het symbool van White Power.

Constantijn Kusters: “Het is opmerkelijk dat het Openbaar Ministerie niet uit zichzelf vervolging heeft ingesteld. Het is pas gaan vervolgen na een aangifte van tegenstanders. Dit is geen gelopen race” Kusters zegt dat het een politiek beladen proces zal worden. Hij vindt het vreemd dat hij vervolgd wordt voor iets wat volgens hem gezegd mag worden op basis van vrijheid van meningsuiting. Hij merkt op dat hij dergelijke uitlatingen al veel vaker doet, zonder te worden aangepakt.

Rellen tijdens demonstratie Constant Kusters

Rellen tijdens demonstratie Constant Kusters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *