Abdullah Gul mag verder

Abdullah Gül is in augustus 2007 als president gekozen voor één termijn. Destijds was een verkiezing van de president door het volk niet mogelijk. Een aantal maanden later voerde Turkije constitutionele hervormingen door waarmee de verkiezing van de president door het volk mogelijk werd. De presidentstermijn werd vastgesteld op vijf jaar, met een maximum van twee termijnen.

Dit bracht verwarring met zich mee. Want toen Abdullah Gul aan zijn termijn begon geldden er andere wetten en zou Gul president blijven voor 7 jaar.  Het Constitutionele Hof in Turkije heeft vrijdag bepaald dat de Turkse president Abdullah Gül zijn termijn van zeven jaar af mag maken. Na die periode mag hij zich opnieuw verkiesbaar stellen.

Het hof bepaalde vrijdag dat Gül in 2014 opnieuw mee mag doen aan de verkiezingen. De uitspraak van het hof is van groot belang, omdat er in Turkije een debat gaande is om over te stappen op een presidentieel systeem. Sommige Turken vrezen dat premier Recep Tayyip Erdogan, die in 2011 voor de derde keer een termijn van vier jaar veilig stelde, president wil worden en zijn machtspositie wil bestendigen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *