Abdullah Gul reageerde koelbloedig

Straaljager neergehaald
De Turkse straaljager vloog gisteren bij de grens van Turkije en Syrië toen het contact verloren ging en het toestel van de radar verdween. Het Syrische regime heeft gisteren toegegeven het toestel uit de lucht te hebben geschoten.

Reactie Turkije
Abdullah Gül zei vanmorgen dat de straaljager mogelijk het Syrische luchtruim heeft geschonden. ‘Maar het is routine voor straaljagers dat ze soms over nationale grenzen komen als je kijkt naar hun snelheid over zee’. Volgens de Turkse president Abdullah Gül gebeuren deze dingen zonder kwade bedoelingen. Een onderzoek naar het incident moet uitwijzen of het vliegtuig mogelijk in het Turkse luchtruim is neergehaald, zei hij. Abdullah Gul reageerde koelbloedig en wil geen uitspraken over mogelijke vervolgstappen doen.

Crisisoverleg
Gül zei dat Ankara telefonisch contact heeft gehad met Damascus over het incident en dat een zoekactie naar het vliegtuig en de piloten nog steeds aan de gang is. De Turkse premier Tayyip Erdogan, die terugkwam van een top in Brazilië toen het incident gebeurde, riep bij aankomst in Ankara meteen een crisisvergadering bijeen. Zijn kantoor verklaarde dat Ankara ‘vastberaden’ zal optreden zodra alle details bekend zijn.

Buitenland
VN-secretaris generaal Ban Ki Moon zei zaterdag te hopen dat Turkije en Syrië “terughoudend” op het incident zullen reageren en dat de reactie via diplomatieke kanalen plaatsvinden. Zowel de marine van Turkije als die van Syrië zocht zaterdag in de Middellandse Zee naar de piloot en overblijfselen van het vliegtuig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *