Abortus in Turkije

abortus

Afgelopen dagen was politiek Turkije in rep en roer. De abortuswet in Turkije zal mogelijk worden aangepast. Een abortus in Turkije wordt een stuk moeilijker. De Turkse premier Erdogan bereidt een wijziging voor in de Abortuswet, die de ingreep aan banden legt.

'Abortus is moord, aldus Erdogan'

Erdogan kondigde de wet aan tijdens de opening van een nieuw ziekenhuis in Istanbul.

Aanleiding
Het Ministerie van Volksgezondheid bracht onlangs een rapport uit over abortus. Hierin staat als nieuwe abortustermijn vier weken zwangerschap. Erdogan heeft het ministerie inmiddels opgedragen een wetsvoorstel te schrijven. Abortus is in Turkije sinds het begin van de jaren tachtig toegestaan tot de tiende week van de zwangerschap. Met de wetsaanpassing wordt deze termijn dus met 6 weken verkort.

Visie
Premier Erdogan opende het debat over abortus afgelopen weekend op een congres van de vrouwenafdeling van zijn partij. Tijdens het debat gaf Erdogan aan dat een wetswijziging van de abortuswet niets te maken heeft met de vrouwenrechten. Erdogan: ‘abortus is een moord, er is geen verschil tussen een abortus of een moord na geboorte’. Ongeveer 17 procent van de zwangerschappen eindigt in een abortus in Turkije.

Uitzonderingen
Het wetsvoorstel is nog niet klaar. De Minister van Volksgezondheid krijgt kritische vragen omtrent dit onderwerp. Zo is de vraag of er uitzonderingen gemaakt worden voor zwangerschap door misbruik.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *