AD gaat diep door het stof en trekt beschuldiging aan Elforkani en Van der Blom in

Een krantenkop met de woorden islam, gesjoemel, moslims trekt al snel de aandacht. Dat moet ook het AD gedacht hebben. Zo publiceerde het AD op 11 februari een artikel over jongerenimam Yasin Elforkani en moskeebestuurder Jacob van der Blom. Beide zouden hebben ‘gesjoemeld’ met geld uit een ‘islamitisch fonds voor moslimcentra’ en daarmee dus zichzelf hebben verrijkt. Het AD noemt in het artikel een bedrag van € 600.000 én justitie in Koeweit zou een onderzoek zijn gestart. Flinke beschuldigingen. Je zou dus denken dat hier gedegen journalistiek onderzoek naar is verricht alvorens een krant een dergelijk artikel plaatst.

ad-rectificatieZowel Yasin Elforkani en Jacob van der Blom reageerden vrijwel direct op het artikel dat het AD publiceerde en gaven aan dat er absoluut geen sprake was van zelfverrijking of een onderzoek dat loopt in Koeweit. Direct werden juridische stappen tegen het AD ondernomen en vandaag leverden deze stappen eindelijk iets op, een rectificatie:

“In het AD van 11 februari 2016 stond op de voorpagina een artikel met de titel ‘Gesjoemel met Islamitisch fonds’. In dat artikel wordt gesteld dat door Koeweit een onderzoek wordt gedaan naar Stichting Europe Trust Nederland in verband met uitgaven van bestuurder Van der Blom en oud-bestuurder El Forkani. Daarnaast wekt het artikel de indruk dat deze (oud-)bestuurders geld van de stichting uitgaven voor privédoeleinden. Het AD vindt het van belang te verduidelijken dat haar niet is gebleken van privé-uitgaven of andere vormen van gesjoemel. Deze beschuldigingen zijn afkomstig van oud-bestuurslid Bouyafa en kan het AD niet voor haar rekening nemen. Evenmin kan het AD bevestigen dat het onderzoek waarnaar het artikel verwijst betrekking heeft op genoemde stichting. Zij betreurt het dat haar artikel mogelijk de indruk heeft gewekt dat de beschuldiging van gesjoemel de uitkomst is van eigen onderzoek.
De hoofdredactie”

Iemand beschuldigen is makkelijk, bewijzen dat je onschuldig bent en er niets mee te maken hebt is moeilijker. Natuurlijk is deze rectificatie een stap in de goede richting. Wat we wel moeten bekennen is dat een rectificatie lang niet zo veel aandacht krijgt als het artikel zelf. Na het verschijnen van het artikel is het veelvuldig gedeeld op sociale media. De vraag is of dat ook zal gebeuren met deze rectificatie.

Naast de rectificatie zal het AD tevens een schadevergoeding van €5.000 betalen. Yasin Elforkani en Jacob van der Blom hebben laten weten dat ze het bedrag dat er overblijft na het betalen van de juridische kosten zullen overmaken aan een goed doel.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *