Basisschool weigert allochtone kinderen in nieuwbouw

Een geheel gerenoveerde school zonder allochtonen. Een zogeheten ‘witte’ school. Dat is het streven van de openbare basisschool de Zuiderpoort in Ede. De vraag is natuurlijk of je jezelf wel openbaar mag noemen als je streeft naar een school zonder allochtonen.

Vorige week tijdens de ouderavond kregen 72 leerlingen te horen dat ze na de renovatie van hun basisschool niet meer terug mogen keren naar de het nieuwe gebouw.

Waar deze 72 kinderen de basisschool dan hun basisschool wel moeten afmaken? Gewoon op een andere basisschool. Zonder pardon, zonder enig overleg. ‘De leerlingen worden weggejaagd en afgedankt’ zeggen de boze moeders van de kinderen.

In het nieuwe schoolgebouw wil het schoolbestuur zoveel mogelijk nieuwe leerlingen met de voorwaarde dat ze wel van autochtone afkomst zijn. Volgens het schoolbestuur zijn ook allochtone leerlingen ‘welkom’ zolang het er maar niet te veel zijn: maximaal één allochtone leerling op vier autochtone, is het streven.

“Het voelt als een klap in het gezicht”, zegt de Turks-Nederlandse Ilknur Alev, als ouder lid van de medezeggenschapsraad. “Hoe leggen we dit uit aan onze kinderen? Zijn zij het niet waard om straks in een mooi nieuw schoolgebouw les te krijgen?”

De beslissing van het schoolbestuur maakt de adjuct-directeur Joke Hooyer evenmin gelukkig. Vooral omdat andere scholen in de buurt ook al niet willen ‘verzwarten’ en steeds vaker met een percentage-regeling voor allochtonen en autochtonen werken.”

Het ministerie van onderwijs gaf een reactie op dit besluit.

‘Een school mag geen leerlingen weigeren op grond van etnische afkomst. Voor openbare scholen als De Zuiderpoort geldt zelfs dat ze alle leerlingen die zich aanmelden moeten accepteren. Alleen om praktische redenen, bijvoorbeeld als een school vol zit, mag van die regel afgeweken worden.’

De plannen van De Zuiderpoort zullen dus helaas niet door kunnen gaan volgens de huidige wetgeving.

Allochtone leerlingen weigeren om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, mag dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *