Borek recept Turks

turkse-borekTurkse hapjes staan bekend als hapjes waar vaak deeg bij wordt gebruikt. Er bestaan ook vele verschillende varianten en recepten voor de Turkse borek. Vandaag een variant die niet in de oven maar gewoon in de pan bereid wordt!

Wat is börek?
Alle deegbereidingen met een vulling worden börek genoemd. De vulling kan uit groenten of vlees of kaas bestaan. Sommige börek worden in de oven gebakken en sommige gefrituurd in (plantaardige) olie of op een hete plaat (saç) gebakken. Afhankelijk van de bereiding zijn börek licht verteerbaar of vetrijk. Börek kan bij elke maaltijd gegeten worden, ook als vieruurtje.

Bereiding
Traditionele börek is arbeidsintensief: voor de meeste bereidingen sta je gemiddeld één uur in de keuken, maar er zijn er ook waarbij het deeg een nacht moet rusten. Ook sommige vullingen vragen veel aandacht.

Ingredienten:
1 kg bloem
1 pakje gist
1 theelepel zout
water

STAP 1
Allereerst beginnen we met het kneden van het deeg. Zorg ervoor dat je de gist in lauw water oplost. Daarna voeg je de bloem en het zout toe. De hoeveelheid water is moeilijk af te meten. Het gaat een beetje op gevoel. Zorg ervoor dat het deeg niet te plakkerig is maar ook niet te hard.  Laat dit nu ongeveer een uur wachten.

turkse-borek-met-gehakt

– uur later-

STAP 2
Na een uur kun je starten met de bereiding. Allereerst maak je kleine ‘balletjes’ van het deeg. Maak eerst een rol van de deeg en snij dit in kleine stukjes. Dit kan naar wens. Wil je een gemiddelde grootte borek hou dan de grootte van de foto’s aan. Ohja, vergeet niet de bloem! Want anders wordt het te plakkerig.

STAP 3
Plaats je rolletjes netjes op een dienblad die je van tevoren hebt bestreken met bloem.

STAP 4
Je gebruikt hiervoor alleen je handen. ‘Duw de rolletjes plat en maak dan een soort mini pizza bodem voor je borek. Dit hoeft niet heel groot te zijn.

STAP 5
Nu vul je de bodems met de vulling naar wens. Hier is gekozen voor feta kaas maar ook gehakt of spinazie is erg lekker. Vouw het dubbel en duw de randjes aan. Gebruik voor een leuk effect eventueel een vork. Zorg er wel voor dat de randjes goed aangeduwd zijn.

turkse-hapjes

STAP 6
Nu is het tijd voor het bakken. Bak de borek in een diepe pan met olie.

turkse-borek

 Je borek is klaar om te serveren! Het is het lekkerst als hij warm is dus wacht niet met het eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *