Celal Oruç stijgt in Quote 500

De enige Turk in de quote 500 Celal Oruc is erin geslaagd op een hogere rang te komen.

De Quote 500 is een lijst van de op het moment van samenstelling vijfhonderd rijkste Nederlanders, jaarlijks uitgegeven door het zakenblad Quote. De redactie noemt het zelf de ‘jaarlijkse röntgenfoto van degenen die de Nederlandse economie werkelijk in handen hebben’. Als tegenhanger van de Quote 500, die ieder najaar verschijnt, verschijnt ieder voorjaar de “Quote 500 junior”, met daarin de rijkste Nederlanders onder de 40 jaar.

Oruç (47) is oprichter van Ortel, een virtuele operator voor mobiele telefonie. Ortel huurt netwerk van andere telecombedrijven en verkoopt telefoonkaarten voor prepaid-telefoons waarmee relatief goedkoop gebeld kan worden naar het buitenland. Leuk natuurlijk voor de verliefde bakvis die denkt dat die Italiaan of Spanjaard die ze op vakantie tegen kwam echt de liefde van haar leven is, maar vooral ook voor de allochtone Nederlanders met familie in het buitenland.

Oruç constateert dat allochtonen wel acht keer zoveel uitgeven aan telefoneren als de gemiddelde autochtoon.

Oruç ging in Zuid-Turkije naar school, en droomde eenmaal in Nederland van een baan als boekhouder. Maar omdat zijn Turkse diploma’s hier niet erkend werden, opende hij een slagerij in Den Haag. Later baatte hij een grillroom in Eindhoven uit om vervolgens een terug te keren naar Den Haag. In 2005 besloot hij een eigen mobiele operator, gericht op Turken, op te zetten, maar de financiering zorgde voor enige strubbelingen. ‘De banken vertrouwden mij niet, want ik was een Turk,’ vertelde hij Het Financieele Dagblad. ‘Nu staan ze in de rij.’

Een typisch voorbeeld  van ‘the American dream’ maar dan in de Nederlandse versie..

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *