Datça: Het Turkse paradijs

datca turkije
‘God stuurt enkel zijn geliefde gezant naar Datça’ zei de aardrijkskundige Strabon ooit. Alleen degene die in Datça zijn geweest zullen deze wijze woorden begrijpen.

Het kasteel van stilte en rust

datca1
Voor de mensen die uit willen gaan is Datça niet het juiste adres. Datça is een plaats waar je kan rusten en één kan zijn met de natuur. De meeste mensen die worden dichter/schrijver als ze naar Datça verhuizen of verhuizen naar Datça omdat ze houden van schrijven. Geen enkel plek kan jouw ziel zo een rust geven.

Oude Datça en haar prachtige stenenhuizen en de herinneringen van Can Yücel

datca2
De huizen en de zijstraten van Datça zijn kleurrijk. Een stad waarbij je bij elke stap die je maakt een foto wil gaan maken. De beroemde dichter Can Yücel verliet de wereld in zijn meest geliefde huis in Datça. In de dorpscafé kan je zijn handgeschreven gedicht, zijn halve wijnglas en zijn graf terugvinden.

De witte zee van Palamatbükü

datca3
Vanaf het moment dat je er bent denk je dat je in het paradijs bent. De kleur van de zee is zo licht dat je tijdens het zwemmen je gaat afvragen of je wel echt in de zee zwemt of op de witte wolken. De strand is lang en schoon en is een plek waar je zeker heen moet als je naar Datça gaat.

De vrede van Ovabükü en de zee van Hayitbükü

datca4
Het zijn allemaal wonderen van de natuur. Naast de zee van Ovabükü heb je heerlijke restaurants waar je lekker kan eten, ook zijn er verschillende dranken waar je uit kan kiezen (met of zonder alcohol). De zee van Hayitbükü lijkt op een zwembad. Het is niet mogelijk om enkel naast deze zee te staan. De zee zal je zeker roepen…

De enige buurgebied Simi eiland

datca5
Dit eiland is gemakkelijk te zien met het blote oog. De mensen die in Simi wonen komen elke zaterdag met de zeebus naar de markt van Datça. Wel is het zo dat je alleen via Datça naar het eiland kunt gaan als je een visum hebt.

De meest beweeglijke plek: Stenen strand

datca6
De strand die het dichtsbij is bij het centrum. De strand is bekend om het Ilica meer. Door de haven te volgen kom je bij het prachtige plek met leuke winkeltjes en een schone zee. Je kan kiezen of je in de meer met vissen een therapie wilt doen of rechtuit wilt liggen en wilt genieten van de zon.

De dorp die verstopt is: Kargi

datca7
Wanneer je rijd door de wegen met veel bochten zie je dat de zee een turqoise kleur krijgt. Op het begin zal je je ogen niet geloven. Maar het is zeker echt! Bij de restaurants kun je de hele dag door genieten van het uitzicht.

De welbekende 3B’s: Bal, Badem, Balik

datca8
Datça biedt mede door haar waanzinnige natuur prachtige kado’s. De drie welbekende zijn Honing, amandelen en vissen. De honing uit Datça is zelfs nog lekkerder dan dorpshoningen, maar vooral de amandelen zijn goudwaard en de vissen zijn altijd vers en heerlijk.

De verbinding tussen Ege en de Zwarte Zee

datca9
Wanneer je in Knidos bent zal je getuige zijn van de eeuwenoude gebouwen, maar ook zal je de verbinding tussen Ege en de Zwarte Zee zien. De zon gaat het mooist hier onder. Ook zal de topografie en historie van Knidos je hart veroveren.

Het adres voor surfen

datca91
Bij de ingang van Datça vind je Resadiye: het nieuwe adres voor surfers. De parcours hier worden steeds vaker gekozen door professionele surfers. Ook zijn er surfscholen waar de starters kunnen beginnen.

De visrestaurants bij Kumluk: het hoogtepunt van romantiek

datca92
De visrestaurant in het centrum zijn heel bekend. Je voeten raken de zee aan onder het genot van een glaasje wijn en koude versnaperingen. Het eerste wat je zal denken is: ‘Wat heb ik goed gedaan om dit te verdienen?’.

De mooie plekken bij de haven

datca93
De rust van Datça zal je het best hier voelen. Naar keus kan je of een glaasje Turkse thee of een glaasje wijn drinken. Het maakt vrij weinig uit waar je zal zitten, je hebt steeds dezelfde uitzicht. Wanneer je naar de schepen en boten kijkt, zal je nog meer houden van Datça.

De windmolens

datca94
Wanneer je Datça binnenrijd kom je veel windmolens tegen. Sommige zijn verlaten, sommige zijn opnieuw gerestaureerd. Als je deze windmolens bezoekt, denk je gauw dat je in een ander tijdperk bent.

Mandarijn- en citroenbomen

datca95
Maakt niet uit waar je heen zal gaan of waar je zit, overal vind je wel mandarijn en citroenbomen. Zonder dat je het door hebt komt de geur die je ruikt afkomstig uit deze bomen. Als je er heel erg zin in krijgt, zou ik het vragen aan de eigenaren, vaak krijg je een positief antwoord.

Wat doe je in Datça als je haast hebt?

datca96
Wanneer je in Datça bent, moet je accepteren dat de tijd heel langzaam gaat. De stress en drukte die je gewend bent in grote steden, kom je niet tegen in Datça. Dit is de plek voor de mensen die lang willen leven. De plek voor de mensen die houden van echt leven, de waarde kennen van de natuur en weten wat vriendschap is. In het kort Datça is liefde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *