De jacht op het Turkse goud

goud-turken

Goud, in tijden van crisis lijkt het de meest veilige belegging. Kijken we naar de Chinezen dan zien wij dat het inderdaad altijd verstandig is om te beleggen in goud. China koopt zo’n beetje al het goud wat los en vast zit. De Turkse economie is ook op zoek naar veilige beleggingen en aast nu op het goud wat verstopt zit onder matrassen of in de ‘oude sok’. De Turkse banken doen er werkelijk alles aan om dat goud wat nu verstopt zit in de ‘oude sok’ eruit te vissen. Naar schatting zit er meer dan 5000!! ton goud verstopt. De marktwaarde van dat goud? Een marktwaarde van zo’n 200 miljard dollar!

Cultuur
Kijk, dat er zoveel goud in Turkije verstopt zit heeft natuurlijk een reden. Hoe komen die Turken aan al dat goud? In Turkije is goud hét cadeau voor geboorte en bruiloft, waar de bruid behangen wordt met gouden armbanden en munten.

Wereldranglijst
Turkije is de grootste producent van goud van de EU, dit dankzij de goudvoorraden die in Turkije gevonden zijn. Turkije is de derde op de wereldranglijst van goudafnemers.

Turkse banken
De Turkse banken doen er nu dus alles aan om het goud van de Turken te krijgen op hun bank. Dat komt doordat de centrale bank in Turkije de Turkse banken heeft gewaarschuwd en de kapitaalreserves heeft verhoogd en ook het goud hoort tot de kapitaalreserves van de bank. Op dit moment is het percentage 30%.

Groei goedvoorraad
De banken hebben in 2 jaar een enorme stijging van hun gouddeposito gezien. Was het goud op de depositorekening 2 jaar geleden 22 ton, het is nu gegroeid naar ruim 179 ton!  Denizbank, een bank die al vroeg met de promotie van goudbankieren begon, zag het aantal klanten met een goudrekening in twee jaar tijd van duizend naar 29.000 groeien. Turkse banken willen nu gouden bankautomaten openen die ze dichtbij trouwzalen plaatsen.

Turkse economie
De stijgende goudvoorraad van de banken heeft een positief bijeffect. Ze zorgen voor een daling van het handelstekort. Turkije importeert meer dan ze exporteren. Het handelstekort is sinds een paar maanden aan het slinken. Deels dankzij de goudbankrekeningen, maar voornamelijk door een record-export van goud. Naar de Verenigde Arabische Emiraten, en naar Iran, dat worstelend met strenge handelssancties een eigen goudkoorts heeft ontwikkeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *