Debat over Turkse les verloren?

nazmi-turkkol

Met frustratie keek ik gisteren naar het debat van Nazmi Türkkol en Trudy Coenen. Onderwerp van het debat: Turkse lessen invoeren op basisscholen. Deelnemers van het debat: Nazmi Turkkol (advocaat) en Trudy Coenen (docent van het jaar 2010).

Voor degenen die niet keken… De Turkse Arbeidersvereniging HTIB eist via een rechtszaak dat de overheid Turkse lessen moet financieren op Turkse basisscholen. Het nieuws kreeg publiciteit na een artikel in het dagblad De Telegraaf. Tot 2004 was het als volgt, leerlingen van allochtone afkomst kregen maximaal 5 uur per week les in de moedertaal. Hier is rond 2004 veel over gedebatteerd en is deze regeling afgeschaft. Weinig Turken hoorde je er overigens over klagen.

Interessanter is de reden waarom lessen in moedertaal zijn gestopt. De overheid wilde hiermee het thuis spreken van het Nederlands stimuleren. Volgens de overheid lopen kinderen die thuis geen Nederlands spreken een taalachterstand op van 2 jaar wanneer zij beginnen op de basisschool.

De HTIB stelt het tegenovergestelde. Volgens de Arbeidersvereniging zullen Turkse kinderen de Nederlandse taal juist sneller leren als ze goed Turks spreken. HTIB beroept zich op Europese en VN-verdragen, maar volgens het ministerie van Onderwijs staat daarin nergens dat de overheid deze plicht heeft.

In het debat van gisteren is er vooral gesproken over de financiering van deze lessen. De overheid zou moeten betalen voor deze lessen, dit was het punt waar telkens op teruggekeerd werd.

Dan denk ik terwijl ik kijk… Beste heer Turkkol, waarom zorg je er niet voor dat men het belang van die Turkse lessen inziet? Waarom geeft je niet aan dat je niet kunt bouwen op een slap fundament? Waarom geef je niet aan dat Turkse kinderen zonder de Turkse les niet 1(!) taal fatsoenlijk kunnen beheersen. Hoe we die lessen dan financieren, tja dat komt daarna. Als in verdragen vast staat dat men daar recht op heeft, dan zal via een rechtszaak heus blijken dat die lessen door de overheid gefinancierd zullen worden.

Mijn conclusie na gisterenavond… Jammer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *