Alleen van school af door Turks praten?

denizhan-murat-uresin

Heel even waren we er in de ban van. Een Turkse leerling was van school gestuurd omdat hij volgens eigen zeggen Turks sprak op school. Wat deed de media? Juist, die ging eens verhaal halen. Maar volgens mij pleeg je hoor en wederhoor als media. Is dat in dit geval zo gebeurd of waren we uit op sensatie?

TURKS BUITEN LESTIJD
De ‘gedupeerde’ in dit verhaal is Denizhan Murat Üresin(19). Volgens Denizhan sprak hij buiten de schooltijd Turks en is dat de enige reden voor verwijdering van school. Ook moeder is verontwaardigd.

“Twee leraren kwamen bij mij thuis om mijn kind te waarschuwen. Mijn kind is een Nederlander van Turkse afkomst, hij krijgt les in het Nederlands, maar natuurlijk kan hij buiten zijn lessen de Turkse taal gebruiken tijdens het praten met zijn vrienden.”

TURKSE MEDIA
De Turkse media ging vol op dit verhaal in. De ouders van Denizhan hebben verschillende Turkse kranten benaderd en hun verhaal gedaan. De Turkse media denkt dat er een verbod is op het spreken van Turks op schoolpleinen, gangen en kantines maar wees nou eens realistisch, de werkelijkheid is toch niet zo? En nog belangrijker, waarom is Denizhan verwijderd?

SCHOOLBESTUUR
School is allereerst verrast over de aandacht van de Turkse media. Schoolhoofd Piet van Dijck geeft aan dat Denizhan om hele andere redenen van school is gestuurd. Denizhan volgde sinds begin van dit schooljaar lessen op het Cosmicus college in Amsterdam. In de tussentijd zijn er 3 gesprekken geweest met de ouders over het gedrag van de leerling. Hij hield zich niet aan regels van de school en heeft zelfs docenten en leerlingen via internet bedreigd volgens het schoolhoofd. Na deze gesprekken bleef ditzelfde gedrag aanhouden en is Denizhan voor 5 dagen geschorst van school. Toen dit middel ook niet bleek te werken is besloten de leerling van school te sturen, aldus Piet van Dijck. Het gaat dus echt niet alleen om het spreken van Turks volgens de schoolhoofd. Overigens geeft hij wel aan dat het verboden is om Turks te praten op school.

Wat ik niet snap na het lezen van verschillende artikelen… Het is toch te gek voor woorden dat de media hier in trapt? Een school die voor het merendeel Turkse leerlingen heeft en Turkse docenten voor de klas heeft staan, daar zal toch ook weleens Turks gesproken worden? Hoe groot acht je de kans dat alleen het Turks spreken op zo’n school reden kan zijn voor verwijdering? Laten we eens wat kritischer zijn.

Sensatiezucht.

Comments

 1. says

  Dat van de media heb ik juist "begrip" voor, zij proberen de krantenkoppen te produceren/halen. Wat verkoopt is goed, niks geen hoor/wederhoor.

  Wat ik pas echt spijtig vind en van moest slikken was toen ik las dat die jongen binnen een jaar al 4 scholen heeft versleten. Als het klopt dat hij op deze school al dergelijk wangedrag (bedrijgen etc) heeft vertoond, vind ik het nog wel voorbeeldig wat zijn laatste school initieel probeerde te doen: Imago van het kind hooghouden.
  Jammer dat hij er weer een potje van heeft gemaakt..

 2. Mustafa Kemal says

  Een scholier met een megafoon in de hand? Havo klas 1 en 19 jaar? Dat is al reden genoeg om van school getrapt te worden. Havo 1 leeftijd is naar mijn weten 13 jaar. Meneer moet maar in Turkije rondlopen met een megafoon kan die meteen 10 jaar de cel in. Dit is geen nieuwswaardig feit. Als iedereen met een megafoon de krant zou halen dan zou dat misschien de oplagecijfers van de kranten omhoogschroeven of juist niet, want als iedereen met een megafoon gaat brullen dan is er ook geen tijd om te lezen. In plaats van op straat met een megafoon schreeuwen kan je beter thuis je huiswerk maken.

 3. danny says

  Kom op mensen, hoe geloofwaardig is het dat docenten leerlingen weren als ze buiten de school Turks spreken?!
  Het gaat hier niet om een voertaal maar om een gedachtegang die op een school tussen verschillende leerlingen verspreid wil worden. De 18-jarige Denizhan heeft de kans gekregen om tussen zijn 15-jarige klasgenoten onderwijs te volgen. Na zijn wangedrag: provocatie, verspreiding van affiches met politieke gedachtegoed, discriminatie, bedreiging van docenten, is hij gewaarschuwd en is hij de gemaakte afspraken niet nagekomen.
  Het is dan ook terecht dat hij voorgoed is verwijderd. Het gaat om zogenaamde seculiere gedachtegoed die verspreid wil worden onder de jongeren op het CML. Het is dan ook geen toeval dat het verhaal op sneltreinvaart bij de Turkse Eerste Kamer terecht is gekomen.

 4. Ali Tiryaki says

  Blinde verhalen!!!

  Wellicht kennen velen van de lezers het verhaal van de `drie blinden` zij mochten elk een lichaamsdeel van een muis aanraken en daarna raden wat het voor een dier was. De eerste pakte zijn staart en riep ´dit moet een dier met een staart zijn en volgens mij is deze staart van een olifant`. Want, ik begreep eerder dat een olifant een staart had. De volgende raakte zijn grote flap oren en riep`Ja, ik ben het eens met de eerdere conclusie. Want, ik begreep ook eerder dat een Olifant grote flap oren had. De derde had geen idee. Hij durfde ook niet zomaar iets zeggen. Maar deed wel trots mee, Volgens mij hebben de eerdere sprekers de `juiste conclusie getrokken`….

  Media beulen!!!

  Vaak, wordt de nieuws klakkeloos overgenomen. Geen onderzoek naar waarheid of bronnen. Er zijn voldoende beul´s in de media die met een fijn geslepen zwaard (PEN, TOETSENBORD) wachten op een signaal van hun opdrachtgevers of om hun passies te dienen om het slechte nieuws over te brengen. Aasgieren die wachten totdat er iets aan de orde komt, waarop ze kunnen inspelen. Even voor alle duidelijkheid “ik heb het over de media in meest brede zin, en niet alleen de Nederlandse media”. Hopelijk vergeten ze niet dat ook zij zonder harnas of schild ooit bloot kunnen staan.

  Oprecht en Tolerant
  Om een harmonieuze samenleving te creëren heb je een werkelijk pennen nodig die elk hun inbreng positief moeten bijdragen. Want, wat is tot nu toe bereikt door het negatieve steeds voorop te stellen.
  Dus, even verder kijken dan je neus lang is. Ook uw kinderen groeien en ook u zult oud worden.
  Wees daarom oprecht en wees daarom ook tolerant. Als deze jongeman fout is moet dit gezegd worden (zonder te overdrijven en zwart maken). Heeft deze jongeman ergens gelijk, geef hem dan ook zijn recht…

  Ali Tiryaki\

 5. Martijn says

  Het is de normaalste zaak van de wereld dat je op een school Nederlands praat. Dat heet respect!

 6. Burak Korkut says

  Een beetje de slimste uithangen op school, dat is wat deze jongen doet die denkt dat hij in zijn eentje de hele wereld op zijn kop kan zetten. Wat is nou precies de reden dat jij van school af bent getrapt? Turks spreken? Nou dat denk ik niet hoor meneertje! Ervoor zorgen dat bepaalde mensen van bepaalde gemeenschappen gaan ruzieën, hier wil jij denk ik voor zorgen. Binnen een bepaalde periode afgetrapt worden van een aantal scholen, is dit in godsnaam wel een normale zaak? Waarom zoek je het nou niet hoger op bij de vorige scholen waar je ook vanaf bent getrapt? Daar had je zeker geen punt om de school aan te vallen. In dit geval is het een school waar erg veel turken op school zitten hé! De Nederlandse maatschappij trapt hier niet in jongeman! Je zet jezelf alleen voor schut met die bepaalde opmerkingen die je maakt over de premier Erdogan. Je hebt alles in eigen handen, het is maar waar je de stuur naar heen draait..

 7. Mustafa Mollaosmanoglu says

  Ik denk dat hij een autist met een lage IQ is en die wordt misbruikt door gasten die willen provoceren en hij zich heel graag laat misbruiken….

 8. says

  Leerlingen met een hoge IQ kunnen in Nederland Nederlands, Engels, Duits en Frans leren. Fris mag ook. Maar Turks niet! Dat begrijp ik niet.

 9. Mona Kemal says

  @ömer alici. leerlingen met een hoge IQ mogen idd alle talen leren in Nederland. In dit geval gaat het helaas niet om een leerling met een hoge IQ maar een IQ in de min, aangezien hij niet heeft begrepen dat er tijdens de lessen op een school in Nederland, niet Turks, niet Chinees, niet Spaans, niet Afrikaans en zelfs niet Chileens mag worden gepraat. Zou jij het leuk vinden als je de enige Turk bent in de klas en 80% van de klas komt uit Bulgarije en ze praten Bulgaars naast je?
  Beetje verstand gebruiken aub. Deniz jongeman, zoek alsjeblieft een goede baan bij een loodgieter ofzo en doe iets nuttigs voor de samenleving, ipv dat je hier en daar loopt te protesteren en provoceren met de fascistische ideeën die je moet uiten van je heer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *