Dubbele nationaliteit blijft populair

De overheid wil het aantal Nederlanders met een dubbel paspoort verminderen. Een hele klus. Blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde. Afgelopen jaar zijn bijna 23.000 mensen  Nederlander geworden. Hiervan behielden er 20.000 ook de nationaliteit van hun eigen land.

Afgelopen jaar werden 17.000 meerderjarigen en 6.000 kinderen genaturaliseerd. Een vierde deel hiervan waren Turken en Marokkanen. Het aantal naturalisaties lag een paar meer dan in 2008.

Er is in  1997 is een wetswijziging doorgevoerd die het hebben van een dubbel paspoort zou moeten ontmoedigen, maar daarop zijn zoveel uitzonderingen dat bijna niemand afstand hoeft te doen van de nationaliteit van het land van herkomst. Op dit moment zijn er  in Nederland 1,2 miljoen mensen met een dubbel paspoort. Ongeveer de helft hiervan zijn  Marokkanen en Turken.

Sowieso mogen Marokkanen hun paspoort niet inleveren van de Marokkaanse wet. Turken mogen dat wel, maar doen dat in de praktijk vaak, zegt Jan Latten, onderzoeker van CBS. „Als een Turkse Nederlander een partner uit Turkije haalt, heeft die partner het recht zijn of haar nationaliteit te behouden. Eén van de uitzonderingen op de wet voorziet er namelijk in dat huwelijkspartners van mensen met een Nederlands paspoort recht hebben op een dubbele nationaliteit.”

Kinderen van wie één van de ouders naast de Nederlandse een niet-Nederlandse nationaliteit heeft, krijgen bij hun geboorte automatisch óók een dubbele nationaliteit. Afgelopen jaar kregen zo ruim 22.000 kinderen een dubbele nationaliteit.

Wanneer we kijken naar het aantal naturalisaties is de afgelopen vijftien jaar zien we dat die sterk is gedaald. Het hoogtepunt was in  1996 met bijna 80.000 naturalisaties.  In 2004 werd een ‘naturalisatietoets’ ingevoerd, waarna een sterke daling optrad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *