Duitsland wilde Turken uitzetten

Helmut KohlOoit kwamen onze opa’s naar Europa om te werken. Terugkeren was het idee, maar de Turken bleven. Hard werken voor een goede toekomst van de kinderen…Nu een aantal generaties later hebben we gezien wat de problemen zijn die het met zich meebrengt, maar moeten we niet ontkennen dat er ook mooie dingen ontstaan.

DUITSLAND WILDE TURKEN DEPORTEREN
Nu zo’n 30 jaar later komen er opvallende uitspraken van Duitsland aan het licht. Bondskanselier Helmut Kohl van de Duitse Bondsrepubliek heeft eind 1982 met de Britse premier Margaret Thatcher gesproken over een plan om de helft van de in Duitsland wonende Turken het land uit te zetten. Volgens de christendemocraat was het voor Duitsland onmogelijk zo veel Turken op te vangen.

ALLEEN PROBLEEM MET TURKEN
Dat blijkt volgens het Duitse weekblad Der Spiegel uit Britse documenten die onlangs zijn vrijgegeven. Kohl, die op 1 oktober 1982 bondskanselier was geworden in een kabinet van de christendemocratische CDU/CSU en de liberale FDP, sprak over zijn plan met Thatcher op 28 oktober 1982 in Bonn. Hij zei volgens de notulen van het gesprek dat Duitsland geen problemen had met de Portugezen, de Italianen en zelfs de mensen uit Zuidoost-Azië, maar dat de Turken uit een heel andere cultuur kwamen. Hij wees er bijvoorbeeld op dat veel Turken zwart werkten en gedwongen huwelijke sloten.

TURKEN ZIJN DUITSE STAATSBURGERS GEWORDEN
Op dit moment wonen er 3 miljoen mensen van Turkse herkomst in Duitsland. Velen zijn Duits staatsburger geworden op basis van veranderingen in de immigratieregels. Kohl heeft in de jaren dat hij bondskanselier was, vaak gezegd dat Duitsland geen immigratieland was.

OPVALLENDE REACTIES
Het woord deporteren brengt veel negatieve gevoelens met zich mee. Cultuurverschillen zijn er uiteraard, maar dat er specifiek gesproken is over het uitzetten van een bepaalde etnische groep raakt een gevoelige snaar. Opvallend zijn de reacties op verschillende nieuwssites. Zo kunnen we zien dat grofweg het merendeel van de reacties erg positief is over dit idee. Men vraagt zich af waarom Rutte dit idee niet overneemt…

Hoe denk jij over de uitspraken van Helmut Kohl?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *