Een boek over autisme geschreven door een Turkse Nederlander

‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’ is een boek over autisme die is geschreven door Birsen Basar. Birsen Basar is geboren in Breda en heeft een Turkse afkomst. Op haar 21e is de diagnose autisme vastgesteld. Daarvoor wist ze niet wat er met haar aan de hand was. Want ze voelde zich altijd al anders dan de mensen in haar omgeving.

In dit boek beschrijft ze haar leven in de Turkse cultuur,waar psychische aandoeningen moeilijk worden herkend en geaccepteerd. Zo wordt ze bijvoorbeeld moeilijk begrepen door haar familieleden en als verwend beschouwd omdat ze vaak dwarszit. Haar ouders helpen haar met omkleden, douchen en maken speciaal eten voor haar klaar, omdat ze niet alles eet. Pas toen haar diagnose autisme werd vastgesteld begreep iedereen waarom ze zich zo gedroeg. Birsen beschikte over een goed geheugen en doorzettingsvermogen. Zodoende is het haar gelukt, zonder te weten dat ze autisme had, Havo-opleiding af te ronden en een HBO Management, Economie en Recht te volgen. Nu werkt ze bij de gemeente Breda.

Birsen’s boek is oorspronkelijk geschreven in het Turks (”Bende fark edilmek istiyorum”) en later vertaald naar het Nederlands. Ze wilde meer bekendheid geven over de ziekte autisme in Turkije, omdat dit daar als een ernstige kinderziekte wordt beschouwd. Bovendien neemt men daar aan dat mensen met autisme zwakbegaafd zijn.

Birsens eigen website voor lotgenoten: farklihayat.com

Hier is een uitzending te zien over autisme waarin Birsen wordt geïnterviewd: http://player.omroep.nl/?aflid=9256107

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *