Een Turks huwelijksaanzoek

Trouwen op zijn Turks, hoe gaat dat eigenlijk? Als ik het internet afstruin kom ik een boel artikelen tegen. Zo is de een cynisch over alle tradities terwijl de ander juist ervoor pleit dat we die tradities moeten behouden.

Zelfs zoiets als een huwelijksaanzoek kent een groot dilemma in de Turkse cultuur. Ofja, dilemma? Ik vind het behoorlijk lastig om de volgorde te bepalen. Moet een jongen eerst ‘de hand komen vragen’ en daarna een aanzoek doen aan de bruid zelf of moet het juist andersom?
Waarschijnlijk is er geen vaste volgorde en is het voor iedere familie verschillend.

Zo stelde ik de vraag aan mijn moeder. Mam, wat vind jij eigenlijk? Moet een vriendje eerst thuis de hele familie ontmoeten en mijn hand vragen? Haar antwoord was, ja!  Ze voegde er ook duidelijk aan toe. Als jij een aanzoek zou krijgen en jij zegt ja, dan is het toch onnodig om ook nog toestemming aan ons te vragen?

Kijk in principe heeft ze gelijk. De Turkse cultuur kent  helemaal geen aanzoek vooraf aan de bruid zelf. Maar ik stel mij iets als een huwelijksaanzoek heel anders voor. Ik wil het klassieke sprookjesaanzoek. Geheel onverwacht, met een mooie ring op een mooie plek. Maar het onverwachte is er toch af als mijn ‘prins op het witte paard’ toestemming vraagt aan mijn ouders waar ik dan ook bij ben? Moet ik dan nabootsen dat het onverwacht is? Ik ben er nog niet helemaal uit…

Hoe denk jij over dit dilemma? Een huwelijksaanzoek vooraf of achteraf? 

Comments

  1. Gee says

    Hmm inderdaad wel lastig. Ik heb wel een traditioneel Turks huwelijk gehad maar het aanzoek was niet traditioneel. Maw, ik kreeg het aanzoek en mijn familie werd niet eerst om toestemming gevraagd 🙂 Misschien valt er in de moderne tijd wel een combinatie van te maken. Er zijn tegenwoordig genoeg mediums om contact op te nemen. De vrouw hoeft het dus helemaal niet bij voorbaat te weten dat er een aanzoek komt. Zo kan de man evengoed de familie van de vrouw eerst om toestemming vragen als hij dat zo wil doen en de vrouw dan evengoed een verrassend en romantisch aanzoek doen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *