Eigen automerk voor Turkije

Goed, het heeft nog enkele jaren nodig voor we zo ver zijn. Maar Nihat Ergun ( Turkse minister van industrie) geeft groen licht voor een Turks automerk.
Turkije is geen groentje op gebied van het produceren van auto’s.  Er worden in Turkije door o.a. Ford, Hyundai, Toyota, Renault en Fiat honderdduizenden auto’s gebouwd, maar dat zijn dus allemaal buitenlandse merken.

Ergun geeft aan dat de export van de geproduceerde buitenlandse auto’s in Turkije met 26% is gestegen ten opzichte van vorig jaar.
Binnen een aantal jaar zullen er volgens de minister in Turkije 1 miljoen auto’s op jaarbasis worden verkocht. Ergun geeft aan dat 20% hiervan een Turks automerk moet zijn.

Om een eigen automerk op de markt te zetten moeten er wel grote investeringen gedaan worden.
Volgens het Turkse Tofas (Turk Otomobil Fabrikasi AS) dat de Doblo voor Fiat produceert, moeten er van een nieuw merk minimaal 400.000 tot 500.000 auto’s worden om de investering te rechtvaardigen.

Nihat Ergun geeft aan dat er al een aantal investeerders interesse hebben getoond in een Turks automerk. 

De Automotive Manufacturers Association in Istanbul zal de overheid deze maand een rapport presenteren waarin mogelijke plannen voor een Turks merk zijn uitgewerkt. Afwachten dus of een Turks automerk daadwerkelijk van de grond komt.

Heeft Turkije een eigen automerk nodig volgens jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *