Erdogan: privéscholen omvormen naar regulier onderwijs

De Turkse premier Erdogan sprak tijdens de bijeenkomst van AK partij over een belangrijk punt in Turkije. Het privé onderwijs na schooltijd. Deze zogeheten ‘dershaneler’ in Turkije hebben een belangrijke rol in het onderwijssysteem en voor veel families is dit moeilijk te financieren. 

recep-tayyip-erdogan
Kort gezegd; wanneer een leerling niet naar een dershane gaat behalve zijn reguliere lessen is de kans op het behalen van een goede score voor de universiteit erg laag of zelfs nihil. Veel families realiseren zich dit en arm of rijk, iedereen stuurt zijn kinderen naar de dershane in Turkije.

De vraag is eigenlijk waarom er behoefte is voor extra les na schooltijd? Waarom zijn alleen de reguliere lessen volgen niet voldoende? Erdogan deed hier een opmerkelijke uitspraak over.

De vragen voor het toelatingsexamen van de universiteit zijn gebaseerd op de leerplannen van de zogeheten dershaneler. Dit betekent dus concreet dat de leerplannen van de reguliere scholen niet aansluiten bij het toelatingsexamen. Erdogan: ‘Onze regering heeft dit verandert en de vragen komen nu uit leerplannen van de regulieren scholen’. Dit zorgt ervoor dat arm en rijk gelijkere kansen krijgen’

De dershaneler vinden dit uiteraard geen goed plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *