Export Turkije – EU groeit, handelstekort Turkije stijgt

Turkije handelt meer met de Europese Unie. Dit blijkt uit recente cijfers die het Turkse Instituut voor statistiek vandaag publiceerde.

De afgelopen jaren zagen  we dat Turkije vooral handel dreef met het Midden-Oosten. Voorlopig lijkt dit om te keren. Door de politieke onrust in het Midden-Oosten is de handel ook stilgevallen en richt Turkije zich nu meer op de Europese Unie.

In juni nam de Turkse handel met de EU sterker toe dan die met de rest van de wereld.

De Turkse export naar de EU steeg in vergelijking met een jaar eerder met 31,6 procent tot 3,9 miljard euro. De import uit de EU nam zelfs met 52,6 procent toe naar 6,1 miljard euro.

De groei is vooral toe te schrijven aan Duitsland. Duitsland is de grootste handelspartner van Turkije. De Duitsers importeerden 48,3 procent meer. De export naar Turkije nam met 58,7 procent toe.

De keerzijde van de handelstoename is dat het Turkse handelstekort erg snel stijgt. Dit komt doordat Turkije meer importeert dan exporteert. Op jaarbasis nam het handelstekort met 79 procent toe naar 7,14 miljard euro.

Moet Turkije zich meer richten op de Europese Unie of op het Midden-Oosten volgens jou?

Comments

  1. Van Dikhout, Cikcilli, Turkije says

    Bram Vermeulen heeft voor de VPRO een schitterende serie geproduceerd, ‘In Turtije’. Daarin kwam goed naar voren dat Turkije populair is bij haar oostelijke en zuidelijke buren. Turkse aannemers zijn met hun Turkse arbeiders (zo heten die hier nog…) druk in onder meer Irak en Egypte. Er wordt sinds enige tijd minder gelet op de EU. Nog maar 48 procent van de hier wonende Turken wil aansluiting bij de EU. Voor de meeste hier wonende Europeanen hoeft de aansluiting ook niet; met een klein pensioen is het hier tot nu toe goed toeven. Wordt Turkije een EU-land, dan kunnen de gepensioneerden het na enige tijd gaan schudden. En uiteraard de Turkse bevollking, want met de invoering van de euro verdubbelden de prijzen, alle ontkenning destijds van Gerrit Zalm ten spijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *