Facebook pagina Semra Celebi: I took off my Hijab

Volgens de ideeën van Semra Çelebi is een hoofddoek niet nodig om een goede moslim te zijn. Meld Vrij Nederland.  Het was niet makkelijk om die beslissing te nemen. Semra Çelebi heeft sinds kort een Facebook pagina genaamd I took off my Hijab.

Inmiddels draagt Semra Çelebi haar hoofddoek al drie jaar niet.Nu als moslima zonder hoofddoek moet Semra haar identiteit verdedigen.
Haar vader die uit een traditioneel Turks gezin komt is niet blij met haar beslissing. Ook kreeg Semra Çelebi negatieve reacties uit de gemeenschap. Maar Semra geeft niet op. Sinds kort  is Semra Çelebi een Facebook pagina gestart om vrouwen die hoofddoek afdoen te steunen.

Drie weken later hebben zich zo’n honderd mensen aangemeld. Sommige meisjes schrijven dat ze net als Semra bang zijn voor reacties uit de gemeenschap en daarom de stap niet durven zetten. Een vader wilde zijn dochter een aantal maanden niet meer zien toen zij haar hoofddoek afdeed. Volgens Semra is haar Facebookpagina overigens niet bedoeld om meisjes hiertoe op te roepen hun hoofddoek af te doen.

Bron: Vrij Nederland

Comments

 1. Marijke Oosterom says

  Wat een goed artikel in vrouw vanmorgen!
  Het ráákt me!
  Ben er emotioneel van eigenlijk!
  Als ‘gewóón Nederlandse’ wil ik je zeggen dat ik hier héél veel bewondering voor heb.
  Misschien verdwijnen er nog meer ‘barrieres’ tussen ons!

 2. Jacqueline Faas says

  Heb t artikel in Vrouw ook net ffies gelezen….
  Ben zelf ook (gewoon) Nederlandse vrouw, maar diep respect voor je hoor….
  Zo zouden er meer Turkse of andere buitenlandse moeten denken!

 3. Marjolein P. says

  Ik heb vaak gesproken met dames (die hoofddoeken dragen) en veel programma’s gezien op TV. Laatst nog over een moeder en dochter en de vraag over Hijab. Mijn mening door de jaren gevormd, is dat helaas heilige geschriften vaak door de jaren heen in de overleveringen en vele vertalingen niet duidelijk zijn.
  De Islamitische wereld kampt nu met de interpretatie van een dergelijke vertaling. bDe manier van bedekken verschilt ook per stroming.

  Persoonlijk vind ik dat iedereen voor zichzelf zo moeten kiezen, maar dat Chador en Boerka wat mij betreft in Westerse landen verboden mogen worden. Hijab moet kunnen, maar gezicht moet wel zichtbaar blijven vind ik. En ik vind dat bij bepaalde beroepen, de beroepsgroep mag eisen dat je de hijab niet draagt, b.v. uniform dragers.

  Die vrijheid die is tegenwoordig moeilijk, moeijlijker dan in het verleden denk ik. Jihadisten en mensen die zich (ten onrechte) Salafisten noemen, menen hun wil op te moeten leggen.
  In denk dat het in veel moslimgemeemschappen dan ook moeilijk is om echt de vrije keuze te kunnen maken.

  In diverse landen worden vrouwen beschimpt, mishandeld, verkracht of erger. Dat schijnt dan ineens te mogen als ze geen hoofdbedekking draagt. Deze mannen en overheden die zich daaraan schuldig maken zijn mijns insziens geen oprechte moslims.

  Het patriarchale van onze maatschappij mag soms wel wat minder. Ieder van deze mannen is uiteindelijk geboren uit een vrouwenlichaam en daar zouden sommigen nog wel eens wat meer respect voor mogen hebben.

  In de hoop dat vrouwen ooit overal als volwaardig mens beschouwd mogen worden. Inshallah.

  Harika Semra, respect.

  Selamlar,

  Marjolein

 4. Abdelaziez says

  Ieder zijn keuzes maar het is islamitisch wel verplicht voor een vrouw om de hijab te dragen. Er is geen enkele islamitische geleerde die anders beweren zal, dit is zo omdat dit nu ontegensprekelijk uit de Koran en soenna komt (leer daarvoor arabisch en u zult begrijpen wat ik bedoel), Er is dus isjm3a(volledige consensus) over dit onderwerp bij de oelema. De hijab is een daad van aanbidding (in tegenstelling tot het joodse en katholieke verhaal waar hoofdbedekking een symbool van onderworpenheid aan de man/kerk symboliseert). Ik zeg dus niet dat het altijd leuk is om een hoofddoek te dragen maar het is daarom nog niet islamitische te rechtvaardigen om hem niet te dragen, als het geloof aansterkt door de islam te bestuderen en in praktijk te brengen dan wordt de hijab een wens ipv een last. Het haar van een vrouw maakt deel uit van haar auwra en die moet worden bedekt. Als een vrouw de beslissing neemt om haar hijab niet te dragen is het een stap te ver om het als islamitisch correct te bestempelen. In belgie noemt me dat pretenderen katholieker dan de paus te zijn…
  met vriendelijke groeten
  yahdikoemulah wa yoesli7oe belekoem

 5. Abdelaziez says

  Ik wil nog zeggen dat mevrouw semra met lof word overladen door mensen die op haar eigen religie neerkijken.
  Misschien verdwijnen er nog meer ‘barrieres’ tussen ons!–> wie maakt die barriere ? de hijab zeker?

  “Zo zouden er meer Turkse of andere buitenlandse moeten denken!”

  ik zal ook een facebookpagina maken: “I took off my pants” wellicht valt dit ook in de smaak bij heel wat kufar maar daarom verlaag ik mezelf nog niet tot hun smaak.

 6. Dogan says

  Hoe je het went of keert het is nooit goed vandaag de hooftdoek morgen de onderbroek.

  In de tijd van de profeten waren de vrouwen schaars aangekleed en Allah wilde dat ze zich gingen bedekken.
  Om niet verlijdelijk te zijn en dit kun je doen door helemaal in burka of hooftdoek of zonder.
  Het punt is kleed je niet te uitdagend aan tuurlijk mag je er mooi uitzien.
  En vrouwen mogen voor hun mannen thuis doen en laten wat ze willen.

  Mooi voorbeeld bekritiseer de ISLAM en je krijgt alle aandacht B.V. Geerd wilders, Hischi Alie, Pim Fortuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *