Geen NederTurk maar TurkseNederlander

dreigtweets

Lieve Ebru,

Ik zou zo graag met je in gesprek willen gaan. Je uitleggen waarom ik denk dat de dingen die je zegt niet kloppen. Je uitleggen dat iets op een andere manier formuleren niet zozeer zelfcensuur is omdat je het niet durft te zeggen, maar omdat je iemand niet wil kwetsen.

Je noemt ons NederTurken. Ik kies voor TurkseNederlanders. Wij hebben absoluut geen afkeer tegen Nederland, maar één ding staat vast, ik ben voorop een Turk en daarna een Nederlander. Het een sluit het ander niet uit. In tegendeel, het vult elkaar aan. Zie het als een slushpuppie met twee smaken… in mijn glas zit toch meer het Turkse smaakje dan het Nederlandse smaakje. Als ik op vakantie ben mis ik Nederland, de structuur en de orde. Maar hier in Nederland mis ik Turkije, het weer, de mensen en het bruisende leven. Diverse studies wijzen uit dat iemand die zijn eigen identiteit verliest nooit gelukkig kan worden. Als ik het Turks zijn aan de kant zou zetten en geheel zou leven naar Nederlandse normen en waarden verlies ik mijzelf. Ik denk dat dat nou hetgeen is wat jij niet begrijpt. Het is geen belemmering om je meer Turks te voelen als Nederlands, het is een mix. Zolang je weet waar en wanneer je moet schakelen tussen twee culturen is het geweldig om van beide culturen te kunnen plukken.

Je columns had ik niet gelezen. Wel op Facebook supporters van je gezien. Ze stonden duidelijk achter je… dus niet alle TurkseNederlanders zijn boos. Na de uitzending van Knevel & van den Brink heb ik beide columns gelezen. Tja, wat kan ik zeggen. Het is een beetje grof maar iedereen mag zeggen wat hij of zij wil dus ook jij. Wel een puntje van kritiek, wat ik voornamelijk lees is dat je dingen baseert op uitspraken van je vriendinnen. Journalistiek gezien lijkt dat mij nou niet echt goede research.

Waar ik wel teleurgesteld over ben zijn enkele uitspraken in de uitzending. Je legt verbanden die er niet zijn, die niet kloppen. Volgens jou is islamisering van de Nederlandse samenleving de reden voor de dreigtweets die je krijgt. Vervolgens zeg je dat er misplaatste nationalisme is en er agressie is tegen Nederland. En vervolgens snap je niet hoe het kan dat deze doelgroep zich in Nederland afscheidt door middel van gescheiden zwemmen, door middel van islamitische scholen, door middel van koranscholen en gescheiden voetbalverenigingen. Dat zijn een hoop dingen, maar een ding staat vast, de dreigtweets die je krijgt hebben hier echt totaal niets mee te maken… Nu ik alles op een rijtje heb gezet kan ik je redenering ook niet volgen.

Tegelijkertijd ben ik ook boos op de TurkseNederlanders. Boos op de TurkseNederlanders die niet om weten te gaan met… wat zal het zijn? Agressie, teleurstelling? En zich vervolgens uitlaten op Social Media. Want wat jij ook zegt of roept, niemand heeft het recht je te bedreigen. Je zou denken dat we als moslims/allochtonen/Turken enigszins gewend zijn geraakt aan dit soort dingen. Maar helaas. Die dreigtweets hebben te maken met onfatsoenlijkheid. En kijk onfatsoenlijkheid kun je niet de hele groep aanrekenen. Ik weet zeker dat er ook fatsoenlijke inhoudelijke feedback is geweest op je columns. Het ergste is dat we als TurkseNederlanders door dit soort gedrag onszelf beschadigen. Want ja, zie je nou wel… de TurkseNederlanders kunnen niet tegen kritiek!

In de uitzending is gezocht naar een verklaring voor de reacties… Daar heb ik ook over nagedacht. Ik denk dat de woede zo groot is omdat het voelt alsof ze een mes in de rug gestoken krijgen. Wat ik daarmee bedoel… Je heet Ebru, natuurlijk kun je een afwijkende mening hebben, natuurlijk hoef je geen moslim te zijn, te leven volgens Turkse normen en waarden en natuurlijk kan het zo zijn dat jij je volledig Nederlands voelt, maar het punt is dat de TurkseNederlanders je niet zo zien. Zij zagen je als een Turk en werden boos op de Turk die zij zagen zoals zichzelf.

Tenslotte zeg je dat vrijheid van meningsuiting afgeschaft moet worden voor het onderdeel ‘geloof’, maar jij als journalist zou daar toch juist tegen moeten zijn? Vrijheid van meningsuiting staat toch voorop in dit land, ongeacht waarover? Ik dacht dat we daar de afgelopen paar jaar met het ‘Wilderstijdperk’ over eens waren geworden…

 

Comments

 1. says

  goed column!
  Die Ebru is gewoon een domme wicht…
  Als je een bal gooit, verwacht dan ook dat ie terug kaatst….
  Gaat ze de Islam beledigen en krijgt ze boze reactie's, meteen in slachtofferrol kruipen..erg laf en hypocriet…
  Dom wijf!

 2. Jan Besselink says

  Waarom reageer je op zo'n domheid ? Dat is ook dom. Gewoon zwijgen gaat vanzelf over.

 3. says

  Jan Besselink om mijn mening te vertellen…als zij een mening en kritiek heeft, doe ik dat ook, ik dreig tenminste niet 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *