Gezocht: mentaliteitsverandering Nederlander

wij-cultuurHet gaat slecht, slechter, allerlei doemscenario’s voor de toekomst. Nederland zit in een crisis en we gaan er ooit uitkomen, maar niet zonder kleerscheuren. Al die voorzieningen die je nu hebt, je studiefinanciering, OV jaarkaart, zorgtoeslag, huurtoeslag etc. etc. GENIET ERVAN! Het sociaal vangnet dat we momenteel hebben zal langzaamaan afbrokkelen omdat het niet meer betaalbaar is.

Je bejaarde moeder afzetten bij het bejaardentehuis, nou ga daar maar niet meer zo vanzelfsprekend uit. Waarom? Omdat het niet betaalbaar is. Een groot deel van de verantwoordelijkheid van zorg gaat van landelijk naar gemeentelijk niveau. De gemeente moet het potje met geld verdelen, maar in het potje zit niet meer genoeg. Alle hulp die er nu wel is, is straks niet meer betaalbaar. Van ons wordt in de komende jaren verwacht dat we zelf een vangnet om ons heen creëren, zonder hulp van de overheid. Het moet een vangnet worden van vrijwilligers en familie. Het liefst een mix. Dat is wat de overheid wil.

ik-wij-cultuur

 

Turken gaan ‘gewoon’ wonen bij de kinderen als ze oud zijn. Dat doen Nederlanders niet. Waarom? Hebben we daar weleens over nagedacht? Is de verwachting dat iedereen een vangnet om zichzelf heen kan creëren wel reëel? Kijk, Turken worden van jongs af aan sterk opgevoed met de ‘wij’ cultuur. Eigenbelangen tellen in de opvoeding minder en we zijn gericht op het collectief belang.

Voor Nederlanders ligt dit anders. Nederlanders worden opgevoed met een sterk individualistische cultuur en dat gaat zorgen voor problemen. Je kunt niet verwachten dat iemand die opgevoed is met een ‘ik’ cultuur gaat handelen volgens een ‘wij’ cultuur. Als je ouders vinden dat je op je 18 voor jezelf verantwoordelijk bent en maar het huis uit moet omdat dat goed is voor je ontwikkeling, dan doe je dat. Je leert inderdaad op je eigen benen staan, maar de verbondenheid met je ouders zal anders worden.

Ik zeg niet dat het ene goed is en het andere fout. Het enige is dat ik graag wil wijzen op de verschillen in de opvoedingscultuur. We willen graag meer solidariteit, meer ‘wij’ gevoel. En dat hebben we straks in Nederland ook nodig. Maar indien je daar niet mee bent opgegroeid kun je dat niet verlangen van mensen.

Hoe denk jij hierover?

wij-cultuur

 

Comments

 1. wiert says

  Ook Nederlanders zullen weer terug moeten van het ‘kerngezin’ naar de ‘grootfamilie’.gevoel Het zal een omslag in het denken worden voor veel Nederlanders, maar we hebben het voor vele jaren terug, toch wel gekend. Opa en Oma gingen in een klein huisje, aangebouwd tegen de boerderij wonen. De boerderij waar ze waren opgegroeid en die vanaf dan werd bestierd door zoon en kleinzoon en hun gezin(nen). Die stap is voor de Nederlander veel groter dan voor de Turk, die veel langer dan de Nederlander, nog het gevoel van de grootfamilie heef gekend. Tegelijk zal de omschakeling het grootste probleem vergen voor de Nederlander, waar de Turk(se Nederlander) er veel minder moeite mee zal gaan hebben. Wij, als Nederlanders, hebben nogal eens de neiging om te eisen dat de ‘nieuwe Nederlander’ zich maar moet aanpassen aan onze cultuur, onze gedragingen. Als wij, zoals wordt verondersteld, terug moeten van de ‘ ik-cultuur’, naar de ‘wij-cultuur’ zullen we als Nederlander daar een behoorlijke moeite mee hebben . vrees ik. Wellicht ervaren we aan de lijve het gevoel te moeten ‘her-integreren’.

 2. murat erdinc says

  Waarom creëren wij niet de wooncomplexen en boerderijen waar wij allemaal samen wonen?? Iedereen kan doen wat hij kan. wij kunnen elkaar steunen en helpen. Wij kunnen alles met elkaar delen wat wij hebben. Wij , alle Nederlanders en alle rassen kunnen samen groeien naar liefdevolle, zorgzame en sterke gemeenschap.

 3. Camilla Burgt van Der says

  Uhh inmiddels zijn er ook islamitische bejaardenhuizen, de tijd dat Turkse mensen voor ouders zorgen is ook aan het afbrokkelen, daarnaast willen ouderen vaak niet bij kinderen inwonen en kiezen zelf voor aangepast wonen tussen andere senioren. Kunnen wel zeggen wij zorgen voor onze ouders maar dit gebeurd vaak niet goed en veel ouderen zijn niet gelukkig met deze situatie, mishandelingen komen ook vaak voor dus wat is nu beter? Dat moeten ze zelf kunnen beslissen en is per gezin anders. Er zijn ook veel Nederlanders die wel voor he
  n ouders zorgen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *