Hoe komen Turken aan geld?

ULU-moskee-Utrecht

Ik lees op internet over de bouw van een nieuwe moskee in Utrecht. De Ulu Moskee in de wijk Lombok. 8,5 miljoen euro heeft het gekost. In crisistijd een boel geld. Dat moslims samen de schouders eronder zetten en zo’n groot project kunnen waarmaken zegt echt wel wat over verbondenheid. Krantenkoppen berichten over deze nieuwe moskee alsof er een nieuw monster bij is gekomen. Monstermoskee. Hoe verzin je het!

Politieke partijen geven reacties, dan kunnen we wel raden wie er gegarandeerd zal reageren. Moslims, moskee… de PVV of course!  De PVV schreeuwt weer van daken dat Nederland een moslimstaat zal worden. Een stop op de bouw van moskeeën moet er komen! Ja, dat zal problemen ook echt oplossen…

Ik scroll verder. Wat zijn de reacties van ‘de gewone burger’? Hoe de Turken aan die 8 miljoen euro komen, daar zijn een boel speculaties over. Het zou geld van drugshandel zijn. Het geld zou kunnen komen van de te hoge uitkeringen die de moslims krijgen. Tja, wat valt erover te zeggen. Dat veel Turken zich nauw bezig houden met drugshandel en zich daarin specialiseren daar zit een kern van waarheid in. In Brabant zijn deze Turken zelfs oververtegenwoordigd. Het is bijna raar dat iemand geen plantage op de zolder heeft! Wat de uitkeringen betreft, die zijn zeker niet hoog… Maar als je naast die uitkering ook nog ergens zwart werkt tja dan kun je natuurlijk de bouw van de moskee steunen met overheidsgeld.

Kijk, ergens moeten we het over eens zijn. Er zijn veel Turken die niet het goede voorbeeld geven. Niet iedere Turk is overigens een moslim… Er zijn ook veel moslims, die zich niet gedragen volgens de regels van de islam. Dus is de islam dan slecht?

We leven in Nederland en hier gelden bepaalde wetten en regels. We hebben een wetboek. Maar houdt iedereen zich hieraan? Nee toch? Als iedereen dat wel zou doen dan zouden we ‘leven in het perfecte land’. Nou dat is ook zo met de islam… De islam is perfect. De moslims niet. De islam heeft wetten en regels. Zouden alle moslims leven volgens die regels, dan zouden de moslims nooit wat verkeerd doen.

Een godsdienst beoordelen op basis van het gedrag van aanhangers is wat we allemaal doen. Maar is het ook eerlijk? Heb jij je dat weleens afgevraagd? 

Comments

 1. Veli Öz says

  Een klein stukje over de financiën betreft Nıeuwe Ulu Moskee; Mijn vader was tot zijn overlijden (2005) de voorzitter en heeft bijna in heel West Europa en Türkije vrijwillig gecollecteerd.
  Mijn moeder maakt al ruim 30 jaar dolma’s en börek voor de moskee om zo de moskee-kas te spekken!
  En zo hebben veel buurtbewoners hun inzet getoond..
  S-O-L-I-D-A-R-I-T-E-I-T WILDERS S-O-L-I-D-A-R-I-T-E-I-T

 2. Wiert Veen says

  Ik wacht de reacties van 'rechts nederland' (nee, dat schrijf je niet met een hoofdletter in dit geval) wel weer af. Eigenlijk kun je het al wel weer voorspellen wat wilders (ook geen hoofdletter) er uit zal kramen. Gewoon weer veertienduizend euro weg vanwege compleet overbodige vragen van die vent. Als we als die overbodige fratsen en vragen van geert wilders zouden hebben opgespaard, stond er nu nog zo'n fraai gebouw als deze, maar dan in een andere stad in Nederland. In Venlo misschien,lol.

 3. Yuki says

  Turken vormen eenheid de jaloerse pipo’ s die kunnen het niet hebben dat Turken het beter doen.turkie turkie is niet dom turkie turkie luier om.

 4. Yuki says

  Wie zegt dat Turken criminelen zijn. Zij werken en sponseren ook de moskee’s en.

 5. says

  wat wil je nog meer Turken werken hard voor hun geld en wat ze ermee doen hoeven ze niet aan wilders te vragen het is nooit goed in NL. ze moeten blij zijn met de hard werkende Turken ,er leven 3 miljoen Turken in duitsland je hoort niks over hun

 6. says

  kan niet warom zouden mensen dealen in wat je van onze geloof niet mag gebruiken het is gewoon spaaren en daarna aan de moskee geeven dus wrm zou je iet harams doen voor iets halal dan is wat dat halal haram omdat het van iets harams komtttt!!!!

 7. says

  Er is een goeie verklaring hiervoor, de meeste moskee medewerkers gaan op geldcollectie, bij iedere deur van een moslims vragen ze geld en er wonen in Nederland meer dan 1,5 miljoen moslims…
  Gemiddeld doneren moslims tussen de 10 a 20 euro.
  Reken maar uit… 10 euro x 1,5 miljoen = 15 miljoen…

 8. says

  Er is een goeie verklaring hiervoor, de meeste moskee medewerkers gaan op geldcollectie, bij iedere deur van een moslims vragen ze geld en er wonen in Nederland meer dan 1,5 miljoen moslims…
  Gemiddeld doneren moslims tussen de 10 a 20 euro.
  Reken maar uit… 10 euro x 1,5 miljoen = 15 miljoen…

 9. Et Talhi says

  Wat de dees hier zegt is volledig waar, ze noemen het dus Sadaqah (een bedrag dat word weggeschonken voor islamitische liefdadigheidsdoeleinden, om daarmee een grotere hemelse beloning te verkrijgen.) . Dit word dan gegeven naast de verplichte Zakat waarbij elk moslim 2,5% moet geven van zijn gespaarde privékapitaal. Niet alleen de moslims in Nederland kunnen Sadaqah geven maar ook de moslims in België, eigenlijk gewoon elk moslim van op heel de wereld kan het geven en zo kan je dus geraken aan een bedrag dat zelfs meer dan 15miljoen kan zijn.

 10. Mehmed Gün says

  om deze situtie te kunnen begrijpen moet je Het belang van de solidariteit in islam good doornemen…Een moskee voor een moslim is belangriker dan zijn eigen huis…maar wilders of PVV kan dit niet begrijpen…

 11. John Vd Vorst says

  Er wonen in Nederland beslist geen 1.5 miljoen (hemel zij dank niet) maar slechts 825.000 moslims. Ik vind de moskee een schande voor Utrecht en gans ons land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *