Hulpkonvooi aanvallen is legaal

In mei afgelopen jaar was iedereen geschokt van de beelden die op tv kwamen. Een internationaal hulpkonvooi dat onderweg was naar de Gazastrook werd aangevallen door Israeliers.

Nu is er onderzoek naar gevoerd. En deze Israëlische onderzoekscommissie concludeert dat de aanval legaal was.

,,De acties die door Israël zijn uitgevoerd op 31 mei 2010 om de zeeblokkade in stand te houden, kenden de betreurenswaardige consequentie dat levens verloren zijn gegaan en mensen gewond raakten”, aldus voormalig rechter en voorzitter van de onderzoekscommissie Yaakov Tirkel zondag. ,,Desalniettemin zijn de ondernomen acties legaal, conform internationale wetgeving.”

Door deze ‘legale’ aanval van de Israëliërs kwamen 9 Turkse vrijwilligers om het leven. En het logische gevolg hierop was dat de banden tussen Israël en Turkije een dieptepunt bereikten. De internationale gemeenschap uitte zich na deze actie ook kritisch uit tegenover Israel.

De Verenigde Naties concludeerden eerder al dat het Israëlische leger het internationale recht had geschonden door een hulpvloot aan te vallen. Deze aanval kon volgens de VN nooit rechtvaardig zijn, ook als het zelfverdediging zou zijn zoals de Israëliërs dat zelf beweerden.

,,Het gedrag van de Israëlische militairen en ander personeel tegen de passagiers op de vloot was buitenproportioneel voor deze gelegenheid”, aldus de onderzoekers. Ze spreken van ,,totaal onnodig en ongelooflijk geweld”.

Twee onderzoeken, twee tegenstrijdige resultaten…

Komt Israël hier nu weer mee weg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *