Immigratiebeleid Nederland te hard

De Turken zijn deze tijden volop in het nieuws. Zo verscheen eerder deze week een open brief waar gevreesd werd over de positie van de Turkse jongeren in Nederland. De jongeren zouden kampen met psygische problemen en vatbaarder zijn voor islamitische radicalisering. Ook zouden de jongeren de weg naar het criminele circuit eerder opzoeken.

Nu komt er van de Turkse minister Faruk Celik zijn uitlatingen over dit onderwerp. Hij heeft harde kritiek op de verharding van het Nederlande immigratie- en integratiebeleid. Want dit is volgens hem de belangrijke reden voor de problemen van de Turkse jongeren.

‘Een deel van het beleid dat in Nederland wordt gevoerd onder de noemer integratiebeleid heeft immigranten eerder geïsoleerd dan geïntegreerd’, aldus Çelik.

Celik noemt als minpunten van het integratiebeleid de hoge kosten van een verblijfsvergunning, verplichte inburgeringscursussen en geen Turkse les binnen schooltijd. ‘Om een buitenlandse taal te leren, is het belangrijk dat iemand zijn eigen taal goed spreekt’, aldus de minister. Ook uit onderzoek is gebleken dat de Turkse taal leren belangrijk is voor de integratie.

De Turkse minister wijst op de ‘succesvolle integratieverhalen’ van Turken in Amerika, Groot-Brittannië en Australië. Volgens hem zouden die successen West-Europese regeringen moeten helpen bij het verbeteren van het integratiebeleid. ‘Het feit dat Turks-Nederlandse jongeren nog steeds denken dat zij tweederangsburgers zijn, dat zij niet welkom zijn, of dat zij worden gediscrimineerd, laat zien dat de Nederlandse autoriteiten hun integratiebeleid moeten herzien.’

 Zich niet langer te bemoeien met de religie van Turkse Nederlanders, wijst Çelik van de hand. De imams die naar Nederland worden gestuurd doen een inburgeringsexamen het is dus niet mogelijk dat deze imams vreemd staan tegenover de Nederlandse cultuur volgens de Turkse minister.

Is het volgens jou ook noodzakelijk het immigratiebeleid aan te passen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *