IQ test benadeelt allochtonen

iq-allochtoon

De IQ test is een veel gebruikte maatstaf voor meting van intelligentie. Al diverse malen is via onderzoek belicht dat het intelligentieniveau van allochtone kinderen hiermee wordt onderschat. Doolhoven, westerse sprookjes, subtiele taalnuances… Voor kinderen met een buitenlandse afkomst die een Nederlandse IQ-test afleggen, kan het op veel plaatsen fout gaan.

Onderzoek aan de UvA gepubliceerd in Educational Measurement: Issues and Practices, toont aan dat deze RAKIT-test bevooroordeeld is. Allochtone kinderen zijn daarmee jarenlang systematisch benadeeld, aldus Jelte Wicherts en Conor Dolan.

Volgens wetenschapsredacteur Ellen de Bruin baseren veel scholen zich op IQ-tests en minder op leraren. “Als een kind regulier onderwijs wil volgen, kan een te lage RAKIT-score betekenen dat het misschien toch naar het speciaal onderwijs moet.” De Commissie Testaangelegenheden Nederland, die de kwaliteit van IQ-tests controleert, geeft toe dat het niet genoeg naar mogelijke verschillen tussen allochtonen en autochtonen kijkt.

Indien er in je omgeving een situatie is waarin een lage IQ score consequenties heeft voor het vervolgonderwijs is het dus zeker aan te raden ook andere tests af te laten nemen.

Comments

  1. Melek Afat-tuncer says

    hoe en waar kunnen we dan die andere tests af laten nemen???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *