Islamitische internaten ongewenst in Nederland

moslim-internaten

De gemeenteraadsleden van Rotterdam zijn in rep en roer over de grote aantallen Turkse kinderen die in ‘islamitische internaten‘ verblijven. Zo kreeg Henrik-Willem Hofs een rondleiding in zo’n ‘internaat’. En nu wil de gemeenteraad een spoeddebat over dit probleem. De vraag is waarom de gemeente Rotterdam zo geschrokken is. Wat zagen zij wat niet door de beugel kon?

Uit het interview met een van de begeleiders van het Rotterdamse internaat  komt naar voren dat er eigenlijk helemaal geen reden is voor paniek. Onlangs nog gekeurd door de brandweer voor brandveiligheid. De  islamitische internaten zijn er vooral op gericht om de jongeren net in de fase dat ze ‘op zoek zijn naar hun identiteit’ te helpen bij hun zoektocht. Vergis je niet. In een land waarin je de minderheid vormt is het erg lastig je plaats te vinden in de maatschappij. Door simpel een rondleiding te krijgen kun je onmogelijk begrijpen wat voor toegevoegde waarde dit heeft voor de Turkse jongeren die er verblijven.

Wie zijn de jongeren die naar zo’n internaat gaan? Veelal moslimjongeren tussen de 12 en 18 jaar. De jongeren willen vaak zelf gaan door de hechte vriendschappen die er ontstaan. En natuurlijk is er ook geregeld aandacht voor de islam. Maar is daar wat mis mee? Je geloof beter leren kennen en praktiseren staat toch niet haaks op integreren in Nederland?

Volgens Zihni Özdil wel. Deze Turkse historicus en publicist is van mening dat de integratie van Turkse kinderen in de maatschappij moeilijker wordt door deze internaten. Ze spreken alleen Turks en leren geen echt burgerschap volgens Zihni Özdil.  De vraag van Zihni Özdil is waar internaten aan bijdragen?

Nou, beste Zeki Ozkil misschien kan ik je daar antwoord op geven. Zelf ben ik nooit voor een langdurige tijd in zo’n internaat gebeleven maar heb een aantal keren mogen meemaken hoe het eraan toegaat. Denk vooral niet dat er ‘gebrainwashed’ jongeren uit de internaten komen. Echt niet. Die internaten zorgen ervoor dat ook Turkse jongeren een succesvolle onderwijsloopbaan doormaken. Die internaten zorgen voor een broedergevoel onder de jongeren die op zoek zijn naar zichzelf. Die internaten zorgen ervoor dat jongeren zich leren te uiten en dus zelfverzekerder in hun schoenen staan. Ja, natuurlijk is er een gedachtegang achter die internaten. Het idee is dat jij goed wordt opgeleid en straks helpt een ander op te leiden. Maar hé, voor wat hoort wat toch?

Wil je luisteren naar de reportage van NOS kan dat via deze link.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *