Kampioenschappen Turks volksdansen 2010

Voor het eerst woonde ik de kampioenschappen Turks volksdansen bij. Dit was de zevende keer. Het evenement vond plaats in de Stadsschouwburg van Utrecht, een prima locatie. Je kunt parkeren op 10 minuten loopafstand voor maar 2,50 euro voor de hele avond! Het zou beginnen om 7 uur. Om half 7 was er al een gezellige drukte. Er hing een relaxte sfeer met veelal Turkse bezoekers. Ook waren er enkele Nederlandse bezoekers. Bij binnenkomst kreeg je een avondprogramma waar je kon zien wanneer welke groep aan de beurt zou zijn.

Met enige uitloop was iedereen ongeveer kwart over 7 binnen. De avond werd gepresenteerd door 2 meiden. In het Nederlands en in het Turks. Eerst werd voor iedereen duidelijk gemaakt waar de jury vanavond allemaal op zou letten. De prijzen zouden achteraf bekend gemaakt worden. Wat ik niet helemaal begreep. Het lijkt mij leuker als je weet wat er precies op het spel staat…

Er waren ook Nederlandse juryleden. Grappig als je bedenkt dat het een kampioenschap voor Turks volksdansen is. De juryleden stelden zich een voor een voor en namen daarna plaats. Sommige juryleden hadden geloof ik podiumangst want ze namen gelijk de trap naar beneden nadat hun naam omgeroepen werd.

Hierna was er een optreden van de winnaars van vorig jaar. Fijn vond ik dat, kon ik mooi vergelijken of de winnaars van dit jaar het beter deden 😉
En de avond was begonnen. Eerst was er een video waarin verteld werd van welke streek de dans kwam en stelden de groepen zich voor. Daarna kwamen de dansers.
Op een gegeven moment heb je wel even een break nodig! En die was er ook, stand up comedian Amar zorgde dan ook voor veel gelach bij het publiek.

Na elke groep had ik mijn favoriet gekozen. Groep Paloina met dansers van Nederlandse afkomst die de kafkans dansten! Het leek wel een sprookje… Alles was zo mooi getimed en gelijk.
Tijdens de prijsuitreiking voelde ik ook een teleurstelling toen ze de tweede prijs kregen. Ruzgar uit Ablasserdam was eerste.

Nieuwsgierig naar waarom Paloina nou niet eerste was geworden liep ik naar de jury. ‘Tussen welke twee groepen twijfelde u?’ ( bijna zeker wetend dat ze ook hebben getwijfeld over Paliona)
‘Tussen groep Turkoois en Ruzgar’. ‘En hoe is de beslissing toen gevallen?’ ‘ Wanneer je kijkt naar groep Paloina zie je dat alles bij hen klopt. De ritme de pasjes. Alleen het spat niet van het podium af, en dat is wat de kijkers willen zien. Bij Ruzgar was dit wel dus hebben we daarom voor Ruzgar gekozen’.
Ja! Logisch natuurlijk.

De avond was rond elven afgelopen…
Een geslaagde avond!

Stichting Altays bedankt!

Comments

  1. Fazli says

    walgelijk alsmaar dat slijmerig gedoe. als je het verschil niet hebt gezien tussen groep Ruzgar uit Alblasserdam en Groep Paloina uit Amsterdam wat zoek je dan in godsnaam bij zo een kampioenschap. Ik ken gasten zoals jou wel. “Oow er doen nederlanders mee..!!! we moeten hun een prijs geven”.
    Groep Paloina was wel goed maar na 3 minuten viel bijna heel de zaal in slaap. Terwijl bij groep ruzgar de zaal op zn kop stond. En qua uitvoering zag dat van groep ruzgar er minstens net zo goed uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *