Koninginnedag

Vandaag is het 30 april. De dag dat heel Nederland oude rommelspullen verkoopt en koopt, de dag dat heel Nederland zuipt, de dag dat we allemaal massaal de stad in gaan.. Maar wat vieren we nou eigenlijk precies?

Koninginnendag is een nationale feestdag in Nederland. Op die dag wordt de verjaardag van de koningin gevierd. Alle mensen hebben op deze dag vrij, behalve koningin Beatrix zelf! Zij bezoekt dan met haar familie twee plaatsen in Nederland. Dat zijn altijd twee andere plaatsen.

Oorspronkelijk werd er op 30 april de verjaardag gevierd van koningin Juliana (1909-2004) de moeder van koningin Beatrix. Toen Beatrix in 1980 koningin werd, besloot ze Koninginnendag te blijven vieren op 30 april en niet op 31 januari, haar eigen verjaardag. Dit was om een hele praktische reden.. het weer is op 31 januari niet zo mooi als 30 april. Natuurlijk is hier ook een stukje symboliek achter verscholen. Beatrix doet de dag aan haar moeder ‘cadeau’.

Er zijn een aantal tradities die gelden op koninginnendag. Zo wordt de dag geopend met het zingen van een ‘aubade’ op de gemeentehuizen.
Toen ik het las dacht ik, huh een wat? Even gekeken op wikipedia..

Aubade
Een aubade is het toezingen van een geliefde of een vorst in de vroege morgen. Een typisch Nederlandse traditie is een aubade op Koninginnendag, waarbij het volk de koningin toezingt. In het algemeen treedt de plaatselijke burgemeester als vertegenwoordiger van de koningin op.

Ook is het de traditie dat de Nederlandse vlag buiten hangt met een oranje wimpel.
Verder worden er die dag op veel plaatsen activiteiten georganiseerd voor kinderen en staan er veel kinderen met kraampjes.
Wanneer je de stad in trekt zie je dat er veel podia staan met zingende artiesten. Ook zie je overal veel oranje. En lijkt het je leuk om met een kroontje door de stad te lopen maar heb je het lef er niet voor? Dan is 30 april hier prima voor geschikt! Want bijna iedereen heeft er eentje op.

Dus als je jezelf afvraagt, wat vieren ze nou eigenlijk? Dan weet je dat voortaan 😉 Nog een beetje meer geïntegreerd in Nederland!

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *