De lekkerste 13 gerechten uit Gaziantep

gaziantep eten
Wie Gaziantep zegt denkt gelijk aan baklava. Dit terwijl er maar liefst 252 verschillende Turkse gerechten zijn oorsprong vinden in Gaziantep. Vandaag een top 13 voor jullie. Mochten jullie dit jaar naar Gaziantep gaan dan moet je deze gerechten zeker proeven!

1. Antep Katmeri

antep katmeri

In Gaziantep eten ze deze katmer (deegbladeren) met pistachenoten en room veel bij het ontbijt. En dan vooral het uitgebreide ontbijt in het weekend.

2. Beyran

beyran
Beyran eet je ’s ochtends. Vraag in een restaurant niet in de middag of avond naar dit gerecht wat je krijgt gegarandeerd vreemde blikken.

3. Yuvalama

yuvalama
Yuvalama goed maken vergt enig talent. Vroeger noemde men je geen goede schoondochter wanneer het je niet lukte 40 yuvalama balletjes (een balletje met gehakt en graan) te maken die op een lepel paste. Tegenwoordig is dit natuurlijk alleen nog maar een mythe die rond gaat. Wie lukt het om 40 balletjes zo klein te maken?

4. Patlıcan Kebabı

patlican kebabi
Aubergine kebab, niet voor de vegetariërs maar wel heel lekker!

5. Soğan Kebabı

sogan kebabi
Kebab dat de heerlijke aroma van uien in zich trekt door de langzame bereiding. Dit is ook zeker een gerecht wat je moet proeven!

6. Dolama/Fıstık Sarma

dolama
Een caloriebom, dat wel. Maar waar anders dan in Gaziantep kun je heerlijke dolama eten. De lekkerste pistache noten die verhuld zijn in filterdunne bladerdeeg.

7. Nohut Dürümü

nohut durumu
Een vegetarisch gerecht! Dit gerecht noemt men ook wel de fastfood van Gaziantep. Knapperige erwten in durum.

8. İçli Köfte

icli kofte
Vrij vertaald heet dit gerecht gevulde kofte. Sommigen maken dit gerecht met een vulling van gehakt en walnoten, anderen gebruiken in de vulling gehakt en pistachenoten. Ook dit is een gerecht wat je moet proeven in Gaziantep!

9. Şöbiyet

sobiyet
Oké, de toetjes in Gaziantep zijn niet goed voor de lijn. Dat geven we toe. Ook deze sobiyet, gevulde bladerdeeg met room besprenkelt met suikerwater en pistachenoten is een ware caloriebom. Maar ach, who cares?

10. Simit Kebabı

simit kebabi
Het is je wellicht al opgevallen, Gaziantep is niet de stad waar de vegetariërs hun hart kunnen ophalen. Simitli kebab is zoals de naam al zegt kebab met simit.

11. Antep Usulü Ekşili Köfte

atep usulu eksili kofte
Deze soep maakt men ook weleens met yoghurt. Een beetje zuur, weer met gehakt 🙂

12. Şekerli Börek

sekerli borek
Niet zoet, niet zout. Een mengsel van suiker en kaas maken dit een vreemde eend in ons lijstje. Toch is dit een van de gerechten die veel inwoners uit Gaziantep noemen als de beroemdste gerechten uit Gaziantep.

13. Baklava

baklava

Do we need to say more? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *