Liever een Nederlandse naam?


Over je naam heb je vaak niet veel te zeggen, ouders bepalen hoe jij gaat heten en jij moet het ermee doen. Dus ben je piloot en heet je Mohammed dan kun je het vergeten na 11 september. Nergens zullen ze je aannemen. Al heb je blond haar, blauwe ogen en ben je atheïst. Er bestaan dus vooroordelen. Op basis van je naam is er al snel een beeld van je gecreëerd.

Zo kan het zijn dat je een Turkse naam hebt en je helemaal niet Turks voelt. Dat overkwam een middelbare scholier in Limburg. De scholier heeft een Nederlandse moeder en Turkse vader. Hij vertelde de rechter dat hij “zich Nederlands voelt en een Nederlands uiterlijk heeft”. Ook is hij het zat gepest geworden met zijn naam.

Ouders geven aan dat ze Nederland de laatste jaren hebben zien veranderen in een racistisch en intolerant land. Als ze dit hadden geweten hadden ze nooit een Turkse naam gekozen voor hun zoon, aldus de ouders.

De rechtbank in Maastricht staat de naamswijziging toe. Het persoonlijk belang weegt in dit geval zwaarder dat het algemeen belang volgens de rechtbank.

Zou jij je naam veranderen vanwege racistische motieven?

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *