Mag je haar doneren volgens de Islam?

haarwensenHet begon allemaal met een foto. Vaak spreekt een beeld meer dan duizend woorden. In dit geval was dat ook zo. Het gevoel dat ik een kind blij zou kunnen maken met mijn haar gaf hoop. Ik onderzocht wat de criteria waren. Het haar dat je doneert moet minimaal 25 cm zijn. De laagjes in mijn haar vormden zich tot haar op een lengte.

Geen seconde dacht ik erbij na, totdat een vriendin erop wees. Petek, je wilt je haar wel doneren maar wat zegt de islam hierover? We weten allemaal wat de Islam voorschrijft. Het haar is een van de schoonheden van de vrouw en dient volgens regels van de Islam bedekt te worden.

Daar startte mijn zoektocht, op zoek naar een antwoord op de vraag ‘Mag ik mijn haar doneren volgens de islam?’. Ik vroeg het diverse imams. Geen van allen durfden er uitspraak over te doen. Haar doneren is een relatief nieuw verschijnsel. Er zijn geen bronnen waar de imams zich op kunnen baseren dus kozen ze voor de veilige weg er geen uitspraken over te doen. Ik heb zelfs Twitter berichten gestuurd naar hodja Mustafa Karatas, die volgens mij de enige hodja is die tijdens zijn programma af en toe Twitter vragen beantwoord!

De hoop was opgegeven. Ik kon natuurlijk niet zomaar toch mijn haar doneren. Ik bedoel, je gaat er vanuit dat je iets goeds doet terwijl  volgens mijn geloof dit niet gepast zou kunnen zijn. Toen las ik dat Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu in Nederland zou komen gaf dat weer een sprankje hoop. Hij zou mij kunnen vertellen of haardonatie is toegestaan binnen de Islam.

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu trok veel bekijks! Wat een drukte om die man heen. En met alle respect, maar waarom willen mensen in hemelsnaam een foto met een hodja? Ik bedoel, wat doe je ermee? Even dacht ik dat het mij niet zou lukken om de vraag te stellen maar het lukte toch.

Het eerste wat ik wil zeggen is, wat een lieve man! Hij luisterde ondanks de drukte heel aandachtig naar mijn vraag en gaf antwoord.

”Met veel moeite moet ik helaas nee zeggen op je vraag. Nee het is niet gepast, want volgens de Islam is haardonatie verboden. Mensenhaar mag helaas niet aan een ander gegeven worden. Die kinderen hebben alternatieven. Ze zouden ook een pruik kunnen nemen van synthetisch haar. Maar alleen al om deze gedachte zal Allah je belonen.”

Voor mij was dit het moment dat ik eindelijk besloot dat ik mijn haar niet zou kunnen doneren. Natuurlijk kan ik nog diverse bronnen raadplegen. Natuurlijk is een pruik van synthetisch haar niet net zo mooi als natuurlijk haar. Natuurlijk gaat het om kinderen. Maar ergens begrijp ik het. Er zijn gewoon goede oplossingen mogelijk zonder mijn haar. Ik heb hier vrede mee want heb naar mijn idee goed gezocht naar antwoorden.

Oh, om je even een idee te geven van de vrouwengekte rondom Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu…

Comments

  1. Funda says

    Wat ben ik blij dat er andere mensen zijn die denken zoals mij.. ik wilde ook mijn haren laten doneren en dacht altijd wel dat het zou mogen van ons geloof omdat je er iemand meehelpt .. en nu ik de uitspraak van Nihat Hatipoglu gehoort laat me twijfelen.. ik ben er niet zo van overtuigd maar ik zal verder naar antwoorden zoeken..

  2. John Wagemakers says

    Als je uitgaat van datgene wat het grondprincipe van elke godsdienst zou moeten zijn (doe anderen geen onrecht aan, je bent zelf verantwoordelijk voor wat je doet), dan kan je toch zelf wel bepalen of haardonatie kan of niet? Dr. Hatipoğlu kan dan wel een vriendelijke man zijn, hıj geeft alleen maar zijn eigen interpretatie. En in dit geval is het blijkbaar: Weet ik niet, dus “mag het niet”. Nogal eenvoudig om je daarachter te verschuilen. Dat is het probleem dezer dagen: dat veel mensen anderen zich laten voorschrijven wat goed en slecht ıs, en daar gedachtenloos gevolg aan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *