Mavi marmara terug in Turkije

Er was een groot feest vandaag in Istanbul. Duizenden Turken hebben vandaag in Istanbul de terugkeer van Mavi Marmara gevierd. Mavi Marmara was in mei dit jaar aangevallen door Israëlische commando’s. Hierbij zijn 9 vrijwillige opvarenden om het leven gekomen. Het doel van Mavi Marmara was het bezoeken van de Gaza strook en de Palestijnen hulp bieden.

Ahmet Davutoglu ( Turkse minister Buitenlandse Zaken) heeft opgeroepen tot herstel van de banden met Israël, mits Israël zijn excuses aanbiedt en ook een compensatie betaalt aan de familie van de slachtoffers.

De relatie tussen Turkije is iets beter geworden nadat Turkije vorige maand Israël hielp bij de reusachtige bosbranden. Tot 2008 was de relatie tussen Turkije en Israel goed. Een Israëlisch offensief in de Gaza-strook veranderde toen de verhoudingen.

Het aangevallen schip Mavi Marmara leidde een groep schepen die hulpgoederen wilde brengen aan Palestijnen in de Gaza-strook die door een Israëlische blokkade geheel van de buitenwereld waren afgesloten. Op 31 mei overvielen Israëlische commando’s het schip zee.

Turkse activisten zijn van plan nieuwe schepen naar Gaza te sturen.

Comments

  1. Henk says

    Niet schrikken als alle Turken terug gaan naar Turkije, en daar eenmaal aangekomen meteen allemaal door kunnen lopen naar Turkmenistan. Ik hoop dat ze wat te eten en te drinken hebben daar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *