Minder allochtonen Tweede Kamer

De Tweede Kamer hoort een afspiegeling te zijn van de Nederlandse bevolking. Daarom is het van belang dat ook niet-Nederlandse Tweede Kamerleden ons vertegenwoordigen.  Wanneer we kijken naar de conceptlijsten van de partijen zien we een daling van de allochtone kamerleden.

In 2010 werd het hoogtepunt van 16 allochtone kamerleden gekozen. Op basis van de peilingen en de nu bekende concept kandidatenlijsten lijkt dit met ruim een derde te verminderen tot ongeveer 11 allochtone kamerleden in 2012.

In de peilingen staat de PvdA de afgelopen weken op ongeveer 20-24 zetels. In dat geval zullen alleen Tanja Jadnanansing (nu op de 4e plek), Ahmed Marcouch (14) en Mie Li Vos (20) op een verkiesbare plaats staan. Eventueel is een Tweede Kamerplaats voor Keklik Yucel (26), Tunahun Kuzu (27) en Khadija Arib (30) nog haalbaar. Op het vervolg van de PvdA-lijst, met maar liefst 74 (!) kandidaten staan nog verschillende andere allochtone kandidaten, vooral Turkse Nederlanders, op onverkiesbare plaatsen.

Het aantal verkiesbare allochtone kandidaten neemt bij de PvdA (-2), CDA (-2), GroenLinks (-2) af, tenzij die partijen veel beter gaan scoren dan nu in de peilingen of de congressen de allochtone kandidaten alsnog op een hogere plaats zetten. Ook bij de ChristenUnie (-1) neemt het aantal allochtone kandidaten af. Alleen bij D66 is dankzij een voorspelde groei in de peilingen sprake van een toename (+2) van het aantal allochtone kandidaten.

Bron: Republiek Allochtonië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *