Minder geld voor inburgering

Vrijwillig inburgeren? Dat kan nu niet meer zo eenvoudig als voorheen. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG)

Alle gemeenten moeten fors bezuinigen en inburgeringen zijn niet-verplichte uitgaven dus die strepen ze als eerst weg.

Eindhoven, Venlo en Veere zijn al eerder gestopt met de vrijwillige cursus. Gemeenten blijven wel verplicht om de cursus aan te bieden aan asielzoekers en vluchtelingen. Ook moeten de gemeenten geestelijk bedienaren de cursus nog blijven aan bieden. Voor immigranten met een Europees paspoort, Turkse immigranten en voor diegenen die voor 1998 in Nederland kwamen wonen gaat deze regel niet op.

Het inspraakorgaan IOTinspraakorgaan Turken in Nederland vindt dit onbegrijpelijk. ‘Of die cursus nu verplicht is of niet het is belangrijk dat je de Nederlandse taal en cultuur goed beheerst. Die inburgeringscursus zorgt er voor dat je beter kunt integreren en sneller kun meedraaien in de samenleving. Dus is het belangrijk dat die cursus toegankelijk blijft. ‘ vertelt voorzitter Aydin Akkaya

Je kunt de cursus wel volgen door zelf de kosten te betalen. Dat is niet niks, reken maar op zo’n 6000 euro.
Voor iemand die laag opgeleid is, duurt de cursus wellicht langer en kunnen deze kosten verdubbelen. Het is dus een illusie te denken dat men de kosten van een cursus zelf kan opbrengen.” aldus Akkaya.

Ook PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vindt het maatschappelijk belang van de cursussen te groot. “Het is alleen maar goed als allochtonen vrijwillig willen leren hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit. Het beleid van Minister Donner ontmoedigt dit nu.”

Moet iemand die wil inburgeren dit zelf betalen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *