Minderheidskabinet met gedoogsteun van PVV?

Er in in Nederland een nieuw kabinet, een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV. Maar wat  betekent dit eigenlijk precies?
Want laten we wel wezen, als we mee willen praten over politiek moeten we wel weten hoe alles in elkaar steekt. En zeker gezien de tijd lijkt het mij belangrijk dat we een fatsoenlijk standpunt kunnen innemen tegen de punten waar wij het niet mee eens zijn.

Les 1: Wat is een minderheidskabinet en wat voor rol speelt de PVV hier nou precies bij?

Het nieuwe kabinet is een minderheidskabinet, dat wil dus zeggen:

Een minderheidskabinet of minderheidsregering is een kabinet dat gevormd wordt door één of meerdere politieke partijen die gezamenlijk geen meerderheid van ten minste de helft plus één van het totaal aantal zetels in het parlement hebben.

kort gezegd, wanneer je als kabinet niet aan genoeg zetels komt ga je steun vragen aan een andere partij om aan genoeg zetels te kunnen komen.

Natuurlijk gaat dit niet voor niks. De partij die gedoogsteun geeft wil hier wel wat voor terug. Wat betekent gedoogsteun dan?

Dit betekent dat invoering van bepaalde wetten of maatregelen van de minderheidsregering gesteund zal worden als men daar in ruil wat voor terug krijgt in de vorm van een gewenste wet of wetswijziging. Afspraken daarover worden meestal vastgelegd in een zogenaamd gedoogakkoord. De partij die gedoogt maakt geen deel uit van de regering en levert dus geen ministers en staatssecretarissen.

Als we dit kort samenvatten betekent dit dat de PVV geen ministers en staatssecretarissen levert maar wel CDA en VVD zal steunen bij invoering van wetten en maatregelen. In ruil hiervoor krijgt de PVV op sommige punten ook zijn zin. Deze zijn vastgelegd in een gedoogakkoord.

Nieuwsgierig?
Kijk naar het filmpje!

Wat denk jij ? Zal dit kabinet Nederland ten goede komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *