Mogelijke milieuramp Turkije

Door een modderstroom vol cyaankali dreigt er een grote milieuramp in Turkije. Volgens deskundigen zal er een modderstroom vol gif zich met honderden kilometers verspreiden.

In Kutahya zijn ze gealarmeerd. Al dagen proberen ze in in het westelijke Kutahya een dijk te versterken zodat de giftige modderstroom tegengehouden zal worden.

Afgelopen zaterdag brak het water uit een bassin bij een zilvermijn. Het bevat zware metalen en zeer giftige cyaankali dat wordt gebruikt bij het winnen en raffineren van zilver.

De meeste bewoners uit dorpen rondom de mijn blijven. Maar enkele bewoners nemen het zekere voor het onzekere en zijn gevlucht.

De beheerder van het bassin, de heer Eti Gumus zegt dat er een gevaarlijke periode van ongeveer 20 dagen is, hierna zal het gevaar geweken zijn. Volgens het bedrijf is er nauwelijks wat te vrezen, de vraag is of je dat ook moet geloven.

De Turkse minister van Milieu zegt in de krant Zaman dat er absoluut geen dreiging meer is.’ De oppositie probeert hier een verkiezingsthema van te maken’ aldus Veysel Eroglu.

Is dit een verkiezingsstrategie van de oppositie denk je?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *