Moslimvriendelijke flat belemmering voor integratie?

integratie

Zaterdag schreef Het Parool een stuk over een gerenoveerde appartementen complex in de wij Bos en Lommer. Het complex van 188 appartementen is speciaal aangepast aan de woonwensen van moslims. Je kunt het natuurlijk al raden, iets wat speciaal voor moslims is gerenoveerd daar ontstaat natuurlijk discussie over.

POLITIEK
Zo zeggen de VVD en het CDA in Amsterdam kritiek te hebben op de stap van de woningcoöperatie. Volgens VVD en CDA zorgt dit initiatief voor belemmering van integratie. Ook integratiedeskundige Han Entzinger, (geraadpleegd door de krant) is kritisch. Na googlen van de integratiedeskundige stuitte ik op een van zijn uitspraken op de Erasmus universiteit in Rotterdam.

“Een conflictloze multiculturele samenleving is ondenkbaar en datzelfde geldt voor een samenleving zonder invloeden van buitenaf, gewenst, maar onvermijdelijk ook ongewenst” aldus Entzinger.

MOSLIMWENSEN
De bewoners van het wooncomplex zijn voor 85 procent moslim. Tijdens de renovatie is rekening gehouden met gemakken voor de moslimbewoners. Zo is er een extra wateraansluiting voor ritueel reinigen (lees, na de wc-beurt de mogelijkheid je te wassen met water. Is iedereen aan te raden, veel hygiënischer!) en zijn er schuifdeuren tussen de woonkamer en keuken geplaatst.

INTEGRATIEDESKUNDIGE
Zoals Entzinger in zijn eerdere uitspraak al aangaf… In een multiculturele samenleving zul je onvermijdelijk invloeden van buitenaf krijgen. Is het daadwerkelijk zo dat dit initiatief de integratie zal belemmeren? In mijn optiek niet. Het is heel logisch dat de coöperatie informeert naar wensen van haar bewoners. In dit geval is precies hetzelfde gebeurd. In het complex was al 85% moslim. Het is niet zo dat er nu opeens een mosliminvasie zal plaatsvinden naar het complex. Ook zouden de moslims waarschijnlijk niet verhuizen als de coöperatie geen rekening hield met de wensen van de moslims. Dus het argument van een moslimconcentratie op een plek door dit initiatief is niet geheel gegrond.

Wat denk jij? Belemmert dit initiatief de integratie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *