Naar de dokter in Turkije

 Turkije is trots op de toeristen die speciaal voor de zorg een reisje naar Turkije boeken. Maar er is ook een keerzijde.  Er is een laaiende discussie over de explosieve groei van particuliere ziekenhuizen en privéklinieken die zorgen voor de zorg in Turkije.

Verschillende redenen om de zorg in Turkije te kiezen. Als patient ben je goedkoper uit en niet geheel onbelangrijk je hoeft niet op de wachtlijst. Het zijn duizenden mensen die naar het buitenland vertrekken voor een medische ingreep. Turkije is erg gewild bij het laseren van de ogen, gebit laten reguleren of een cosmetische ingreep. De artsen in Turkije beweren dat hen zorg even goed is als in Nederland.

Is die zorg wel even goed? Afgelopen week is er een oogkliniek in Afyon gesloten. In de kliniek in Afyon zijn zeven patienten blind naar huis gestuurd. Ze waren een operatie ondergaan tegen staar, waar de kliniek wel ervaring mee had.

Wat betekent dit voor de verzekeraars? Het stijgende zorgtoerisme? Wanneer we kijken naar het totaal zijn de kosten voor medische diensten buiten Nederland sterk opgelopen: van 32,9 miljoen euro in 2002 naar 273 miljoen euro in 2009.

Het is niet realistisch om te zeggen dat al dat gedeclareerde geld gebruikt is voor zorgtoerisme. Er zijn ook vele toeristen die hun been breken, of acute zorg nodig hebben. Aldus RNW.

Wanneer we kijken naar de Turkse economie en de Turkse gezondheidszorg zien we wel dat de zorgtoersiten een duidelijke doelgroep zijn geworden voor Turkije. Uit recentelijk onderzoek blijkt dat Turkije tot de top 10 behoort van bestemmingen in het zorgtoerisme.

Een van de belangrijkste nadelen van zorg in het buitenland is het ontbreken van nazorg. Al zijn er wel een aantal Turkse klinieken die de nazorg in Nederland verzorgen.

Heb je klachten over zorg in Turkije? Dan moet je niet hier bij de inspectie aankloppen. Want die klachten worden door de Nederlandse inspectie niet in behandeling genomen.

Heb jij weleens gebruik gemaakt van zorg in Turkije? Ging het dan ook om acute hulp, of was er een andere reden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *