Nep producten weg uit Turkije

Wie ooit in Turkije is geweest weet hoe ernstig de situatie is. Overal in Turkije is namaak van merkproducten te vinden. Je kunt het je zo gek niet bedenken. Van iphone’s tot onderbroeken. Echt overal is een imitatie van te vinden. Het punt is dat echt en nep in sommige gevallen niet  te onderscheiden zijn, dat is een bedreiging voor de merken. Vaak worden de namaakproducten niet eens in Turkije geproduceerd maar zijn het importproducten uit landen als China. Dus de toegevoegde waarde van de Turkse industrie is weinig.

De Turkse regering maakt zich op voor een ware hervorming op dit gebied en wil namaakproducten het land uit bannen. De Turkse minister van industrie Nihat Ergün diende een wetsvoorstel in waarmee tegen producenten van namaakproducten een celstraf van 1 tot 3 jaar geëist kan worden.

Enkele punten uit het wetsvoorstel:
– Producenten van namaakproducten krijgen een celstraf tussen de 1 en 3 jaar.
– De namaakproducten worden in beslag genomen bij ontdekking.
– Schending van patentrecht zal zwaar beboet worden met 1 miljoen Turkse Lira.

Wat is het grappigste nep product wat jij ooit bent tegengekomen? 

Comments

 1. Burç Karatay says

  Shit, had ik toch mijn Abidas slippers en Mike boxers moeten bewaren.

 2. Zeydin Ezgi says

  Dat is weer wet van rijken, beschermen van kapitalisme. Strengste wetten gelden alleen voor armen

 3. Burç Karatay says

  Op zich is het best logisch Zeydin… het heeft niets met de armen of rijkere mensen te maken. De nepperds profiteren van het werk waar het echte merk vele zakken geld in investeert.

  Stel je voor dat jij als kleine zelfstandig ondernemer een prachtig product op de markt brengt waar je jaren aan gewerkt hebt. In de eerste weken verkopen je ontzettend veel producten, maar nadat de neppe artikelen, die gebaseerd zijn op jouw creatie, als warme broodjes over de toonbank gaan, merk je dat het ineens slecht gaat met de zaak. Je loopt ontzettend veel geld mis, omdat een ander het illegaal doet en daar geen belasting voor betaalt, niets aan de ontwikkeling van het product heeft gedaan en toch de vruchten ervan plukt.

  Het raakt dus ook de kleinere ondernemers, niet alleen grote merken als Nike. Je kan zelfs keihard onderuit gaan door neppe artikelen.

 4. Zeydin Ezgi says

  Stel je voor een arme kind wilt lacoste ma kan nie betalen en dan haalt ie neppe maag nu kan dat nie meer. En nog eens nu maken ze verschil tussen rijken en arme heel erg

 5. Zeydin Ezgi says

  En zoals in turkije dat ze school uniform hebben afgeschaft. Vroeger kon je geen verschiek zien tussen rijke en arme qant t was ook een sybool voor gelijkheid. Ma nu kunnen kinderer met rijke papa met lacoste na scool en de ander arme met kapotte BIESEL broek. Oh dat kan nie meer

 6. Zeydin Ezgi says

  K weet wag je bedoeld busra tuurlijk geef k je wel gelijk op op sommige punten. Maar die regels zijn allen om rijken te beschermen dat is mijn punt.

 7. Burç says

  Dat je kind het nodig heeft voor status t.o.v. andere kinderen, dat vind ik een non-argument om illegale producten te verkopen. Ten eerste vind ik het al verkeerd om een kind merkbewust op te voeden. Precies zoals jij het uniform terug wilt in Turkije. Dat weerhoudt precies die scheiding tussen rijk en arm, zoals je een kind ook kan leren om niet merkbewust te zijn. Dit soort processen kan je als ouder ook sturen. Ik herinner me nog dat ik als kind wel af en toe Nike schoenen kreeg, maar meer moest ik niet vragen. Dat kreeg ik namelijk niet. Als ouder bepaal je dat nog altijd zelf.

  Ten tweede denk ik dat mensen creatiever moeten worden, in plaats van andermans creaties verkopen. Dat zal de Turkse economie nog meer stimuleren.

  Trouwens, ik heet nog altijd Burç.

 8. rob says

  Ik vindt overigens dat de echte merken belachelijke prijzen vragen voor hun kleding en schoenen, kan daarom wel begrijpen dat er nep is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *