Populair onder Turken: second opinion

 

second-opinion-turkenIn Turkije is een explosieve groei te zien in het aantal ziekenhuisbezoeken. In totaal neemt het aantal artsbezoeken toe met 72 miljoen in 1 jaar tijd. Wat is de oorzaak van deze explosieve groei?

Eigenlijk is er een stijgende trend te zien vanaf 2010. De cijfers van het ministerie van Volksgezondheid op een rij:
2010: 539 miljoen artsbezoeken
2011: 611 miljoen artsbezoeken

Natuurlijk is er een toename van de bevolkingsgroei die gemiddeld 1 miljoen per jaar groeit. Waar ligt de oorzaak dan?

Een deel van deze bezoeken zijn onnodig volgens verschillende partijen. Je ziet ook een verschuiving van type ziekenhuizen. Veel mensen kiezen voor een prive-ziekenhuis en kiezen niet meer voor de staatsziekenhuizen. In 2010 werd er 26 miljoen keer een beroep gedaan op de artsen van een prive-ziekenhuis tegenover wel 59 miljoen keer in 2011. Een andere oorzaak is dat Turken niet snel tevreden zijn met een arts waardoor er nog een arts voor hetzelfde probleem wordt gezocht, dus een second opinion. Nog een reden zou kunnen zijn dat sommige artsen complexe medische behandelingen niet willen uitvoeren en hun patiënten doorverwijzen naar een andere arts.

Wat waarschijnlijk niet is meegenomen is de artsbezoeken vanuit Europa naar Turkije. Er zijn veel TurkseNederlanders die naar Turkije gaan voor een onderzoek. Dit is onder andere mogelijk omdat verschillende verzekeraars o.a. Agis hier mogelijkheid voor bieden. Ze bieden Turkse hulplijnen waardoor een bezoek makkelijker te regelen is. Voor sommige behandelingen waar hier wachttijden voor zijn kun je terecht in Turkije waarbij je alleen voor het vliegticket hoeft te betalen.

Heb jij het weleens overwogen om in Turkije naar een arts te gaan? Waarom wel/ niet?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *