Protesten schaden Turkse economie niet

turkije

Tot nu toe hebben wij als site niets geschreven over de protesten in Turkije. Dit is een politieke kwestie. Een van onze streefpunten is zo onpartijdig mogelijk bericht doen en tot nu toe hebben we niet de mogelijkheid gehad om via de media of andere informatiebronnen objectieve informatie te verkrijgen. Tevens vind ik ook dat je niet zomaar in het wilde weg uitspraken kunt doen.

Een tweedeling van je Facebookpagina, anti Tayyip, pro Ataturk. Het ergste vind ik de onwetendheid van de mensen die standvastig vasthouden aan een mening. Daarom vooraf aan dit artikel, ik neem geen enkel standpunt in! Beide partijen zullen zo hun argumenten hebben en zelf ben ik niet bekwaam genoeg om te beoordelen wie er gelijk heeft . Waar ik wel om geef is de positie van Turkije, het effect op de economie en de plaats van Turkije binnen de wereldeconomie.

Want ook zij kijken mee, en economie is iets wat gebaseerd is op vertrouwen. Zonder vertrouwen kom je er niet, zo merken we dat ook hier in Nederland. Verstandig is te kijken naar wat deskundigen zeggen over de situatie van Turkije en het effect op de economie. Zo gaf Sarahun Ozel een interview aan het financieel dagblad. Sarahun Ozel is hoofdeconoom van DenizBank.

De aandelenmarkt
‘De demonstraties op het Taksimplein in het centrum van Istanboel zullen geen consequenties hebben voor de economie van Turkije. De fundamenten daarvan zijn de afgelopen tien jaar fors verbeterd en de politiek heeft in steeds mindere mate invloed op de economie’, aldus Ozel.
‘Zowel aandelen als obligaties hebben het de afgelopen twee tot drie jaar heel goed gedaan. De beurs is verdriedubbeld, de rente is gedaald van 12% naar 5%. Drie weken geleden kreeg Turkije van Moody’s de status ‘investment grade’, oftewel redelijk kredietwaardig. Grote institutionele partijen als pensioenfondsen en verzekeraars mogen nu investeren in Turkse staatsobligaties. In november had Fitch de kredietwaardigheid van het land al verhoogd. ‘De protesten doen daar niets aan af. De investment grade gaat over de economie en niet over de politiek.’

Stabiliteit
Ondanks de protesten is Turkije politiek gezien een stuk stabieler dan tien jaar terug, aldus Ozel. ‘Destijds werd een politiek probleem ook direct een economisch probleem. Toen de toenmalige minister-president Bulent Ecevit in 2001 op tv kwam en vertelde over grote politiek onenigheid, kregen de markten een enorme dreun.’ Dat jaar kende Turkije een bankencrisis en een duizelingwekkende inflatie.

Turkije is voorbeeld voor Grieken
Belangrijk voor beoordeling van de economische situatie van een land is de staatsschuld.  ‘Onze staatsschuld is al laag en daalt verder.’ De staat heeft onder Erdogan gedaan wat Griekenland volgens het IMF nu zou moeten doen: een privatiseringsgolf. Een reeks verlies draaiende staatsbedrijven is nu in private handen, zegt de econoom.

Het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking is in het laatste tien jaar verdrievoudigd, van $ 3500 in 2002 naar $ 10.500 in 2012. Dit jaar zullen er naar schatting meer dan 800.000 auto’s worden verkocht in Turkije, een record! De armen zijn er het meest op vooruitgegaan. De armste 20% van Turkije zag tussen 2002 en 2010 zijn inkomen met 49% stijgen, blijkt uit cijfers van Turkstat, het Turkse ­bureau voor de statistiek. De rijkste 10% van de natie werd in die ­periode 10% rijker.

Risico’s voor Turkije
Natuurlijk zijn er ook valkuilen voor Turkije. Turkije heeft een begrotingstekort, het land moet het dus hebben van buitenlandse beleggers. Voor energie is Turkije afhankelijk van het buitenland, dit is ook een risicofactor.

Comments

 1. Wiert Veen says

  Citaat: "’ De staat heeft onder Erdogan gedaan wat Griekenland volgens het IMF nu zou moeten doen: een privatiseringsgolf. Een reeks verlies draaiende staatsbedrijven is nu in private handen, zegt de econoom. " Vreemd dat het in Turkije werkt en in een land als Nederland, op een complete fiasco is uitgelopen. Wie in Nederland in in staat is om ook maar één geprivatiseerd (voormalig) staatsbedrijf weet op te noemen, die het goed doet, verdient mijn eeuwige roem. En dan gaan ze e nu vertellen dat die beoogde lijn een voorbeeld is voor Griekenland? Ik geloof er geen ene bal van!

 2. says

  Turkije, een prachtig land, florerende economie waar menig Hollander van kan leren in deze tijd. Dit is een succes voor de AKP. Helaas houdt de AKP geen rekening met het andere grote deel van de bevolking. Ben je nu een premier voor alle Turken of alleen voor AKP stemmers? Dat men gekozen heeft voor de AKP betekent nog niet dat alles maar ongehinderd doorgedrukt kan worden. Dat je de media censureert (boetes volgde, managers werden ontslagen), zal uiteindelijk averechts gaan werken. Vergeet de kracht van sociale media niet. Een beetje slecht nieuws kan en bedrijf zo schaden. Alleen Halk TV trekt zich nergens van aan en trotseert een boete van 146000TL.
  Waar is dit voor nodig? Doorgaan en je jaagt iedereen de kast op. De protesten kunnen uiteindelijk de economie schaden en niemand die daar baat bij heeft. Is er iets tegen een beetje inbinden, toegeven?

 3. Yusuf says

  Moet je eens kijken bij Nu.nl
  wat zijn er toch misselijkmakende commentaren over onze president en zelfs het nieuws klopt van geen kant…
  Nu.nl = anti AKP en ANTI Turks…

 4. Diego says

  Heb je je weleens afgevraagd waarom de beurzen op record hoogte staan terwijl de bevolking te kampen heeft met de verschijnselen van een crisis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *