Ramadan 2011

Ramadan is de vastenmaand voor de moslims. Inmiddels zijn we alweer iets langer dan een week aan het vasten. Dit jaar is de ramadan begonnen op 1 augustus en eindigt 30 dagen later.

Laat ik eerst beginnen met het volgende. Als moslim krijg ik heel vaak de vraag of je tijdens het vasten ook geen water mag drinken. Nee, je mag ook geen water drinken tijdens het vasten.

Hoe vast je?
De moslims vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Voordat de zon opkomt ga je dus ontbijten dit noemen we de sahur, en nadat de zon onder is mag je weer eten dit is de iftar. Ook is het verboden om met je man/vrouw intiem te zijn gedurende het vasten. Vanzelfsprekend mag je ook niet roken en drinken, maar dat is voor moslims ook buiten de ramadan een zonde.

Waarom vasten moslims?
Het vasten gedurende de maand Ramadan is één van de vijf zuilen van de Islam. Als moslim dien je je daaraan te houden. Vasten is een methode om ons dichter bij onze natuurlijke staat te brengen. De maand Ramadan is dus een gelegenheid om eigenschappen als vasthoudendheid en zelfbeheersing te ontwikkelen.
Moslims vasten om te kunnen voelen hoe armen zich voelen die niet kunnen eten. Door het vasten leer je jezelf te verplaatsen in de ander en denk je eerder aan je medemens.

Positieve effecten van het vasten.
Het vasten zuivert de darmen, herstelt de maag, ontdoet het lichaam van achtergebleven schadelijke stoffen en helpt het overtollige vocht dat opgeslagen is kwijt te raken. Het geeft rust aan het hart, bevorderd de bloedsomloop en helpt om van eventuele gezetheid af te komen.

Is het niet moeilijk?
Natuurlijk is het niet makkelijk om je te onthouden van al het eten gedurende een dag. Zeker in de zomermaanden nu de dagen lang zijn. Toch zullen veel moslims zeggen dat het vasten niet moelijk is. Dit komt doordat men zich insteld op een hele dag niet eten. En heb je er wel moeite mee? Denk dan eens aan de mensen in Afrika in hongersnood.
Wij weten dat we na zonsondergang kunnen rekenen op een feestelijke maaltijd, zij hebben helemaal niets.

Ik wens alle moslims een fijne ramadan toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *