Rechtszaak Turkse les, terecht?

onderwijs-in-moedertaal

Onderwijs in je moedertaal, een recht of juist niet? Een groot aantal Turkse verenigingen heeft de koppen bij elkaar gestoken en is een rechtszaak begonnen. De advocaten zullen een pleidooi voeren, gefundeerd op onder andere het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het van het Kind, het Turks Associatierecht en EU Richtlijnen.

De Tweede Kamer sprak op 18 maart 2013 al over deze kwestie. Het zal je niet verbazen, PVV Kamerleden Van Klaveren en Beertema stelden Kamervragen van ontzettend hoog niveau over dit onderwerp… Benieuwd? De Kamervragen en antwoorden zijn te lezen via deze link.

Op 30 september zal de rechtszaak plaatsvinden.

Steun jij deze rechtszaak? Teken dan de petitie via deze link. Er zijn nog een flink aantal handtekeningen nodig!

 

 

 

Comments

 1. Canan ay says

  We willen zeker dat onze moeder taal gegeven wordt voor onze kinderen..niemand heeft recht dat van ons af te nemen.

 2. Billie says

  Wat een ongelooflijke onbeschaamdheid.
  Hoe durven ze hiervoor een rechtszaak aan te spannen?!

  De taal in Nederland is Nederlands en als je wilt dat je kind de oorspronkelijke familietaal ook kan spreken, zul je dat zelf moeten regelen. En betalen.

  Welke vreemde talen zouden er dan trouwens gegeven moeten worden op de scholen?

  Turks en Arabisch? Maar dan ook Koerdisch en Tamazight.
  En waarom niet ook Papiamento, Sranan Tongo, Sarnami.
  Hindi, Chinees en Maleis.
  Of Pools, Roemeens, Bulgaars, Roemeens, Russisch.
  En dan natuurlijk ook Somalisch, Amhaars, Swahili en Twi.

  En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
  Besef toch gewoon dat dit eigen verantwoordelijkheid is die niet afgewenteld mag worden op de belastingbetaler.

 3. Turk says

  Als Turks je moedertaal is, je Turks wil spreken, en je in de Turkse/islamitische cultuur wilt leven, vraag ik me af waarom je niet in Turkije gaat wonen. Dit zeg ik als Turk zijnde. Ik ben regelmatig in Turkije, en ik weet fucking goed dat ik daar schoenen zou poetsen en de volledige dienstplicht zou doen als ik daar was opgegroeid.

  Als je Turks wilt leren kan het ook zonder deze bullshit en Turken in een licht te zetten alsof we bedelaars zijn die de Nederlandse mogelijkheden misbruiken. Je kunt het ook zelf aan je eigen kinderen leren, maar zelf je kinderen opvoeden is niet weggelegd voor de meeste Turken in Nederland. Tegenwoordig worden de meeste kinderen opgevoed door computers, playstations, films, en vreemden (kinderopvang, school, imam, enz.).

  Als ze een laag cijfer halen is het de schuld van de school niet van het kind. Als ze worden ontslagen is het de schuld van het bedrijf, niet van het kind. Als ze geen Turks leren is het niet de schuld van de ouders maar van de staat. Nee, beste mede-Turken, de verantwoording ligt bij u zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *