Ritueel slachten verboden in Nederland

Halal slachten mag niet meer. De Tweede Kamer heeft vandaag het wetsvoorstel aangenomen. De Partij voor de Dieren heeft de Tweede Kamer overtuigd. Een ruime meerderheid van 116 tegen 30 stemde voor het wetsvoorstel.
D66, VVD, PvdA en GroenLinks dienden een amendement in dat ruimte laat voor koosjer– en halalslachters om een uitzondering te bedingen indien dit aantoonbaar niet voor meer dierenleed zorgt.

Marianne Thieme sprak van een ‘enorme mijlpaal’. Thieme zei uit te zien naar het debat in de Eerste Kamer, waar zij haar wetsvoorstel nu moet verdedigen. “Ik heb het volste vertrouwen dat ik de zorgen die er nu nog zijn, weg kan nemen.” Thieme hoopt al in het najaar met de Eerste Kamer in gesprek te gaan. ”En als ik dan heel optimistisch reken dan kan het voorstel vanaf 2012-2013 in werking treden”.

Het verbod op onverdoofde rituele slachtmethoden zorgde afgelopen tijd voor grote onrust bij joodse en islamitische organisaties. Zij zagen het verbod als een beperking van de vrijheid van godsdienst.

Joodse organisaties vinden het een ‘inbreuk op de grondwettelijke vrijheid van godsdienst’. De uitzondering op het verbod als wordt aangetoond dat een slachtmethode geen extra dierenleed veroorzaakt, stelt hen niet gerust. Onduidelijk is namelijk hoe dit moet worden vastgesteld.

Islamitische organisaties sluiten bij de standpunten van de Joodse organisaties aan. Zo zei een imam in een interview met eenvandaag ‘Als Nederland de rituele slacht van dieren gaat verbieden zullen wij onze slagers instrueren om vlees in Duitsland of Belgie te kopen’

Ben jij voor of tegen het verbod op ritueel slachten?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *