Ruzie Paul Auster en Turkse premier Erdogan


Afgelopen week maakte  Paul Auster kritische opmerkingen over de Turkse regering in een interview met een Turkse krant. Paul Auster is een bekende Amerikaanse schrijver wiens boeken erg gewild zijn Turkije.
Auster uitte kritiek op de regering en de persvrijheid in Turkije. Hij vroeg zich af hoeveel journalisten en schrijvers in Turkije in de gevangenis zijn beland door wat ze hebben geschreven. Ik zal niet naar Turkije gaan voor promotie van mijn nieuwe boek en boycott landen zoals China en Turkije, aldus Paul Auster.

De Turkse premier reageerde direct op deze uitspraken van Paul Auster. Erdogan noemde Auster ‘een onwetende man’. Erdogan voegde aan zijn woorden toe dat Turkije Auster niet nodig heeft.

Erdogan gaf vooral kritiek op Auster’s bezoek aan Israël. Hij verweet de auteur een beeld te hebben van Israël als ‘democratische, seculiere staat, waar vrijheid van meningsuiting en individuele rechten en vrijheden grenzeloos zijn’.
“Wat een onwetende man ben jij’, zei Erdogan. “Zijn zij niet degenen die een bommenregen loslieten op Gaza? Degenen die fosforbommen en chemische wapens gebruikten?

Auster zegt in een reactie dat ‘de premier mag vinden wat hij vindt van Israël’, maar ‘het feit is, dat vrijheid van meningsuiting daar bestaat’. Paul Auster ging niet in op de gebeurtenissen rond Gaza.
De Turkse premier heeft nog niet gereageerd op deze uitspraken van Paul Auster.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *