sarma recept Turks

turkse-receptenDe laatste dagen van de Ramadan zijn ingegaan. Tijdens het Ramadanfeest / Suikerfeest zullen er dan ook vele lekkernijen op tafel komen. Een klassieker is de sarma, gevulde druivenbladeren. Wil jij ook sarma maken? Volg dan deze uitgebreide uitleg die je stap voor stap laat zien hoe jij zelf sarma kunt maken. 

Ingrediënten:

Voor de buitenkant
500 gr. druivenbladeren

Voor de vulling van de sarma
300 gr. rijst
100 gr. bulgur
1 ui
1 glas olijfolie
1/2 eetlepel zwarte peper
1/2 eetlepel rode paprikapoeder
1/2 eetlepel gedroogde munt
1 eetlepel zout

Bereiding:
De smaak van de sarma is afhankelijk van de ingrediënten van je vulling. Zo kun je naar wens de kruiden aanpassen of de hoeveelheid veranderen.

Zet het fornuis op de middelste stand. Hak de ui in kleine stukjes en doe dit samen met de olijfolie in de pan. Bak door tot de uien goed gaar zijn. Voeg de kruiden en het zout toe. Was de rijst en bulgur van tevoren en voeg dit aan de rest toe. Roer het mengsel enkele minuten. Voeg aan dit alles 1 glas gekookt water en sluit de deksel van de pan. Zet het fornuis op de laagste stand. Laat dit zo 5 minuten verder koken en neem de pan van het fornuis.

Nu komt het moeilijkste gedeelte! Een goede voorbereiding is het halve werk!

sarma-maken

Stap 1: Zorg voor een snijplank of placemat waar je de druivenbladeren op kunt neerleggen. Leg alles klaar. Een mes is handig voor het afsnijden van de steeltjes van de druivenbladeren.

gevulde-wijbladeren

Stap 2: de steeltjes van de druivenbladeren eraf met een mes.

hoe-maak-ik-dolmas

Stap 3: Leg de druivenbladeren netjes op de snijplank. Je kunt er meerdere tegelijk klaarleggen, dit werkt wat sneller.

sarma-recept

Stap 4: Nu voeg je de vulling toe. Afhankelijk van je smaak kun je wat meer of minder vulling toevoegen.

hoe-maak-ik-dolma

stap 5: Vouw de zijkanten van de druivenbladeren naar binnen toe. Let op dat je niet teveel naar binnen vouwt, dan is de sarma minder lekker!

sarma-wijbladeren

Stap 6: Vouw nu ook de onderkant naar binnen toe. Nu heb je de basis.

hoe-maak-ik-sarma

Stap 7: Maak nu een rolletje. In het begin oogt het moeilijk maaaar, oefening baart kunst!

turkse-sarma

Stap 8: Nu is het volhouden en doorgaan met rollen van de druivenbladeren. Een tip: doe dit met een aantal vriendinnen/vrienden samen… alleen is het moeilijker vol te houden. Als het goed is is dit je resultaat.

Nu ben je bijna klaar! Het enige wat je nog hoeft te doen is de sarma’s netjes in een pan leggen. Voor de zekerheid kun je eerst een laagje druivenbladeren onder in de pan leggen zodat je zeker weet dat je kostbare sarma’s niet aanbranden.

Hoe kook je de sarma?

Doe je pan op het fornuis op de hoogste stand. Voeg gekookt water toe tot aan de een na laatste laag sarma’s en wacht tot het water in de pan kookt. Zet nu het fornuis op de laagste stand en kook de sarma ongeveer een uur. Dit wisselt en is afhankelijk van de gebruikte druivenbladeren. Proef af en toe om te kijken of het voldoende gaar is.

En na een uur is je sarma klaar. Eet smakelijk!

Heb jij dit recept geprobeerd? Deel dan je foto’s via onze facebookpagina! 

PS: deze video helpt je wellicht bij het maken van de sarma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *