Sefkat verzorgingstehuis allochtonen

Onze opa’s kwamen hier om te werken, brachten vervolgens onze oma’s over en zo kwam ook de tweede generatie op de wereld, waarna ook de kleinkinderen. Dit betekent dat de eerste generatie inmiddels flink aan het vergrijzen is. De ouderen hebben op dit moment dus zorg nodig. En daarvoor heb je de verzorghuizen met grote overvloed in Nederland.

Maar deze zorg kan niet optimaal gegeven worden aan de allochtone ouderen door slechte communicatie tussen de cliënt en de verzorger. Hierbij spelen vaak gebrek aan taal, verschillen van cultuur en geloof een belangrijk rol.

Voor dit probleem is al een oplossing gevonden! Binnenkort ( in 2011, najaar) zal de verzorgingshuis ‘Sefkat’ in Boxtel openen. Sefkat is een onderneming van Zorggroep Elde. In de verzorgingshuis zullen allochtone verzorgers zijn en voor de ouderen wordt bij deze een betrouwbare omgeving gecreëerd. Momenteel zijn er ook dagverzorgingen aan de gang; hier komen de oudere Turkse en Marokkaanse vrouwen bijeen. Voor hen worden allerlei activiteiten georganiseerd voor een nuttig dagvervulling. Alle ouderen verdienen het beste!

Geschreven door: Tuba Bayram

Comments

 1. Serpil Alkan says

  Beste mevrouw Bayram,

  Mag ik een hele belangrijke kanttekening maken bij uw verslag ;
  In Nederland hebben we juist geen overvloed aan verzorgingshuizen…nee integendeel, we hebben een tekort aan bedden! En dit tekort zal inderdaad met het toenemen van de vergrijzing stijgen naar grote hoogten.

  Ieder initiatief op het gebied van intramurale ouderen opvang is dan ook een mooie. Vooral deze op de oudere allochtoon gerichte. Normaal ben ik niet zo van mensen in ‘hokjes’ stoppen, maar deze eerste generatie heeft altijd een grote kloof tussen de autochtone bevolking en henzelf gehad. Deze mensen willen net als iedere andere oudere hun laatste jaren in een omgeving doorbrengen waar begrip is voor hun gewoontes en hun religieuze achtergrond.

  Ik vind het een mooi initiatief en zeg Chapeau!

 2. Mustafa Dragic says

  ‘Gebrek aan taal’, juist. En dan zet je dus ook verzorgers neer die ‘gebrek aan taal’ hebben zodat ze elkaar beter begrijpen? En dan laat je op de website iemand een stukje tikken die ‘de verzorgingshuis’ zegt. En je dan afvragen waarom mensen elkaar steeds minder goed gaan begrijpen.

  Goed bezig..

 3. Mustafa Dragic says

  En zie nu pas dat het voor Marokkaanse en Turkse ouderen is. Alsof die elkaar wel verstaan! De gemiddelde Turkse oudere van de eerste generatie spreekt nog altijd beter Nederlands dan dat ‘ie Berbers spreekt. Ben je net 30 jaar bezig geweest om autochtone Nederlanders het verschil tussen Turken en Marokkanen uit te leggen, ga je ze alsnog over een kam scheren. Gelukkig vast wel goed bedoeld dit initiatief, en ergens een punt, maar de uitwerking is nog niet wat ‘ie zijn moet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *