Stichting Zendtijd Moslims krijgt geen zendtijd

zendtijdVolgens van Dijk hoeft de Stichting Zendtijd Moslims niet te rekenen op zendtijd. Deze uitsprak kwam na melding van dagblad Trouw. Trouw meldde dat de Turkse overheid zeggenschap krijgt over uitzendingen voor moslims op het publieke net.

Het is al een tijd rumoerig omtrent de moslimzendtijd. Daarom is dit momenteel ondergebracht bij de NTR. Over de invulling van de zendtijd hebben de moslims dus niets te zeggen. Mocht het Commissariaat van de Media straks beslissen dat de SZM (de enige aanvrager namens de moslimgemeenschap ) zendtijd krijgt dan zou dat veranderen. Van Dijk zit daar niet om te springen: “De NTR moet die zendtijd houden tot haarfijn is uitgezocht hoe het zit met die bemoeienis.”
Hij vindt de gang van zaken bij de SZM ‘bizar’ en benadrukt dat een omroep altijd onafhankelijk zou moeten zijn. “Of in ieder geval zo onafhankelijk mogelijk”, vindt PvdA-Kamerlid Van Dam.

Maar zijn alle omroepen wel onafhankelijk? De PvdA’er vult aan. “Al is het natuurlijk niet helemaal uniek: het Vaticaan heeft ook invloed op de RKK.” Niettemin hekelt de PvdA’er de ‘iets te lange arm naar de Turken in Nederland en de rest van Europa’. “Dit bericht bevestigt dat het huidige model niet meer van deze tijd is.”

In het najaar debatteert de Kamer over een voorstel voor een nieuw model, waarin alle zogeheten 2.42-omroepen moeten gaan samenwerken met hun grotere broer dan wel de NTR. Een 2.42-omroep is een Nederlandse publieke omroep van een kerkgenootschap of een ander genootschap met een geestelijke grondslag, zoals HUMAN, IKON en RKK. Volgens Van Dam hebben de katholieke, protestantse en humanistische omroep over het algemeen hun zaakjes goed voor elkaar, maar hebben de overige omroepen in het verleden problemen gehad met representativiteit, geld en macht. “Daarbij springen de islamitische omroepen het meest in het oog. Door ze onder te brengen bij de NTR los je die problemen hopelijk ook gelijk op.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *